Csak a múlt éjjel kétszáz menekültet szállásolt el a főváros

Csak a múlt éjjel kétszáz menekültet szállásolt el a főváros

Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron, 2022. február 28-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Önkormányzat szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel továbbra is segíti az Ukrajnából menekült embereket – jelentették be közleményben kedden.

Mint kifejtették, a hétfőről keddre virradó éjszaka során 200 embert szállásoltak el. – Annak érdekében, hogy fenntartsuk a budapesti helyszínű, ezáltal gyorsan bevethető szállásainkat, a tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradók számára folyamatosan nyitjuk vidéki táborainkat. Ezek közül egy Balaton melletti tábor 80 fővel megtelt, így újabb helyszínek nyitásáról döntött a Főváros vezetése – tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint hétfő este Karácsony Gergely főpolgármester többször egyeztetett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével. Eszerint a vasúti pályaudvarokra érkező menekültek elhelyezését a Belügyminisztérium felkérésére a katasztrófavédelem végzi. A Fővárosi Önkormányzat továbbra is megad a BKK keretében minden logisztikai segítséget ehhez a feladathoz, valamint kollégáik szükség szerint tudnak azonnal elérhető szállást és étkezést biztosítani az akár rövid ideig Budapesten tartózkodó menekülteknek. Ezzel a segítséggel az elmúlt órákban nem élt a katasztrófavédelem.

– Azt tapasztaljuk, hogy egyedi megkeresések, segítségkérések egyre nagyobb számban érkeznek, illetve tartósabb elhelyezésre már több alkalommal szükség volt. Ezért erőforrásainkat erre a területre csoportosítottuk át. A Fővárosi Önkormányzat a múlt csütörtökön bejelentett 2000 szálláshelyes kapacitását kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködésben képes volt bővíteni. Ezeknek a főként vidéki táborhelyeknek az előkészítése, téliesítése folyik – közölték.