Bravúros érveléssel oldaná meg a Putyin díszdoktori címe okozta problémát a Debreceni Egyetem

Bravúros érveléssel oldaná meg a Putyin díszdoktori címe okozta problémát a Debreceni Egyetem

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta követelik többen is, hogy a Debreceni Egyetem vonja vissza a 2017-ben adományozott díszdoktori címet Vlagyimir Putyintól. Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció helyi képviselője nyílt levélben fordult az intézményhez ennek érdekében. Varga Zoltán arra emlékeztetett, hogy korábban dr. Szilvássy Zoltán rektor terjesztette fel az orosz elnököt a címre, Kósa Lajos, a „nagy debreceni” pedig most ezt nyilatkozta a díszdoktori címmel kapcsolatban: „Már azt is furcsának tartom, hogy valaki nem az ukránok melletti szolidaritását fejezi ki ebben a helyzetben, hanem az oroszokat támadja.”

A helyi független portál, a Debreciner meg is kérdezte, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt kezdeményezik-e Vlagyimir Putyin díszpolgári címének visszavonását, ám öt nap alatt sem kaptak választ.

Kedden viszont észrevették, hogy megjelent egy közlemény az egyetem honlapján, ebben a Vlagyimir Putyinnak megszavazott díszpolgári címmel kapcsolatban azt írták: az egyetem szabályzata szerint a kitüntetésre javasolt személynek nyilvános, ünnepélyes ülésen kell átvennie a kitüntetését. „Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére” – írták.

A 2021-ben más nagy vidéki egyetemekkel együtt privatizált felsőoktatási intézmény sajtóirodája a közleményben azt is leszögezte, hogy elítélnek minden háborús cselekményt, együttéreznek Ukrajna polgáraival és a háború áldozataival, valamint aktívan részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban, adományokat gyűjtenek, menekülteket szállásolnak el és orvosi segítséget is nyújtanak – írta a Debreciner. Hozzátették: „A Szenátus soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is.”

A Debreciner arra hívta fel szerdán a figyelmet, hogy az eredeti közleményben nem volt benne a hatályon kívül helyezésről szóló mondat, azt a cikkük késő esti megjelenése után írták bele, erről képernyőfotót is bemutattak.

Az egyetem szenátusa 2017. augusztusában 90 százalékos többséggel szavazta meg a Civis Honoris Causa, vagyis díszpolgári címet Vlagyimir Putyinnak. Azzal indokolták a döntést, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.