A DK nyílt levélben követeli, hogy a Debreceni Egyetem vonja vissza Putyin díszdoktori címét

A DK nyílt levélben követeli, hogy a Debreceni Egyetem vonja vissza Putyin díszdoktori címét

A DK-s Varga Zoltán csirkemellet vitt Orbán Viktor irodájához (Fotó: Demokratikus Koalíció / Facebook-videó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselőjelöltje a héten nyílt levélben fordult a Debreceni Egyetem rektorához, hogy haladéktalanul vonják vissza a Debreceni Egyetem Szenátusa által 2017-ben Vlagyimir Putyinnak adományozott díszdoktori címet az adományozott személyének méltatlansága miatt – írja a DK közleményében a politikus sajtótájékoztatóját idézve.

Varga Zoltán arra emlékeztetett, hogy korábban dr. Szilvássy Zoltán rektor terjesztette fel az orosz elnököt a címre, Kósa Lajos, a „nagy debreceni” pedig azt nyilatkozta a díszdoktori címmel kapcsolatban: „Már azt is furcsának tartom, hogy valaki nem az ukránok melletti szolidaritását fejezi ki ebben a helyzetben, hanem az oroszokat támadja” – idézte a DK frakciószóvivője „Orbán hű harcostársát”.

Varga szerint Putyin bebizonyította, hogy nem a béke oldalán áll, az ukrajnai helyzet pedig aljas, agresszív, alattomosan kiprovokált háború egy nemzet ellen. – Ez az a helyzet, mikor világszerte határolódnak el Putyin Oroszországától, amikor Kósa Lajosnak és dr. Szilvássy Zoltánnak is ki kell bújnia a sarokból, mert cinkosok közt vétkes, aki néma! – tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy az egyetem szenátusa 2017. augusztusában 90 százalékos többséggel szavazta meg a Civis Honoris Causa, vagyis díszpolgári címet Vlagyimir Putyinnak. Azzal indokolták a döntést, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.