Orosz felszólítás: a kijeviek hagyják el otthonukat

Orosz felszólítás: a kijeviek hagyják el otthonukat

Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én )Fotó: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz védelmi minisztérium arra szólítja fel a kijevi lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat, mivel az ukrán főváros célpontjaira tervez csapást – jelentette a TASSZ orosz állami hírügynökség, amelyet a The Guardian idézett. A kedden délután kiadott közlemény azt állítja, hogy erőik „nagy pontosságú csapásokat” készülnek indítani az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és a 72. Információs és Pszichológiai Műveletek Központja (PSO) ellen Kijevben. – Felszólítjuk az ukrán nacionalisták által Oroszország elleni provokációkban érintett ukrán állampolgárokat, valamint a közvetítőállomások közelében élő kijevi lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat – áll az orosz védelmi minisztérium felhívásában.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere videóüzenetben figyelmeztetett, hogy az ellenség a főváros szélén van, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg Kijev védelmére készül. – Fegyveres erőink, a Területi Védelmi Erők hősiesen harcolnak a földünkért – mondta a BBC híre szerint Klicsko, megjegyezve: a város bejáratánál erődítményeket és ellenőrző pontokat építettek. Kért mindenkit, hogy feleslegesen senki ne hagyja el otthonát, riasztás esetén pedig menjenek az óvóhelyekre.

A Maxar Technologies műholdfelvételei szerint egy hatalmas, közel hatvan kilométer hosszú, páncélozott járművekből, tankokból, vontatott tüzérségből és egyéb logisztikai járművekből álló konvoj elérte Kijev külvárosát. Ennek kapcsán Rácz András a Magyar Hangnak azt mondta, hogy egy ekkora konvoj nagyon lassan halad, és idő, amíg mindenki megérkezik, szétbontakozik és felveszi az előírt pozícióját. Véleménye szerint egy-két nap – legkésőbb a hétvégére megkezdődik Kijev nagy arányú ostroma. – Brutális ostrom készül Kijev ellen – fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy korábbi videóüzenetében kijelentette, hogy Kijev védelme a kormány „kulcsfontosságú prioritása”. – Ha megvédjük Kijevet, megvédjük az államot is. Ez országunk szíve, aminek tovább kell dobognia – mondta Zelenszkij. Klicsko az elnök kijelentését visszhangozva kijelentette, hogy az orosz erők „el akarják venni országunk szívét”.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.