„Bizonyítsák be, hogy velünk vannak!” – Zelenszkij felszólalt az EP plenáris ülésén

„Bizonyítsák be, hogy velünk vannak!” – Zelenszkij felszólalt az EP plenáris ülésén

Volodimir Zelenszkij felszólalása az EP-ben (Képernyőfelvétel: Európai Parlament / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Kedden délután fél egytől ülésezik az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülése, amelyen felszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. A tanácskozáson az EP-képviselők Charles Michel és Ursula von der Leyen elnökkel, valamint az Európai Unió külügyi vezetőjével, Josep Borrellel vitatják meg Ukrajna orosz megtámadását, majd állásfoglalást fogadnak el.

Volodimir Zelenszkij videón keresztül kapcsolódott be a tanácskozásba. Mint kifejtette, hazája polgárai a legvégső árat fizetik a szabadságukért. Örömét fejezte ki, hogy az Európai Unió összes állama egységesen támogatja Ukrajnát. Tragikusnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek az egységnek ilyen óriási ára van.

– Nem fogom felolvasni a beszédemet, mivel a dokumentumok kora lejárt. Embereket ölnek meg. Hiszünk abban, hogy a jogokért, a szabadságunkért áldozzuk életünket – fogalmazott Zelenszkij, hangsúlyozva: Ukrajna az európai utat választja. – Azt szeretném önöktől hallani, hogy valóban van út előttünk Európába – fogalmazott.

Megemlítette, hogy Harkivban, ahol sok orosz él és több mint húsz egyetem működik, két rakéta is becsapódott a Szabadság téren és több tucat embert ölt meg. Ezzel kapcsolatban kifejtette, Ukrajnában minden teret Szabadság térnek lehetne hívni. – Szeretnénk, ha a gyermekeinknek megfelelő élete lenne. – Ám tegnap 16 gyermek halt meg a támadásokban. Putyin azt fogja mondani, hogy csak katonai létesítményeket támadnak a hadművelet során, de milyen katonai létesítményekről beszél, ahol gyerekek vannak? – mondta.

– A túlélésért küzdünk, ez a legnagyobb ösztönzőnk, de szeretnénk egyenlő tagjai lenni Európának is – nyomatékosította. – Hiszünk abban, hogy meg tudjuk mutatni, hogy mi ide tartozunk. Viszont önök nélkül Ukrajna magányos lesz. Mi megmutattuk, hogy erősek vagyunk, bizonyítsák be, hogy velünk vannak, hogy nem fognak magunkra hagyni, hogy valóban európaiak, és akkor az élet győzedelmeskedik a halál felett, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett – zárta szavait az ukrán elnök az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén. Zelenszkijt beszéde után a tanácskozás résztvevői állva tapsolták meg.