Nagy uniós fejlesztési programot ismertetett az Európai Bizottság elnöke

Nagy uniós fejlesztési programot ismertetett az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben 2023. március 15-én (Fotó: Európai Parlament/Eric Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa egységes piaca erős, azonban mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük és megszilárdítsuk erejét – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Tanács februári értekezletének eredményeit összegző, valamint a március végén tervezett EU-csúcs előkészítését szolgáló vitáján szerdán.

Ursula von der Leyen beszédében aláhúzta, noha az európai uniós közös piac erős, „össze kell szednünk magunkat, ha az élmezőnyben akarunk maradni”. Ennek érdekében az uniónak támogatnia kell saját tiszta technológiai ipari bázisát, mind az új munkahelyek teremtése érdekében, mind pedig azért, hogy biztosítsa a hozzáférést a tiszta technológiai megoldásokhoz. „Egyszerűbb állami támogatási rendszereket hozunk létre, adókedvezményeket biztosítunk, és tehetővé tesszük az uniós források rugalmas felhasználását” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke szerint tervekre van szükség az unió függőségének csökkentésére a tiszta technológiai iparban szükséges nyersanyagimport területén. Nyersanyagokra van szükség a telefonokban, az elektromos járművekben, a chipekben, az akkumulátorokban, a napelemekben és szélturbinákban – mondta. Az EU a ritkaföldfémek 98 százalékát és a magnézium 93 százalékát Kínából kapja, ezért - mint fogalmazott – „több ércet és ásványt szeretnénk kitermelni itt, az Európai Unióban. Feldolgozó kapacitásainkat az éves fogyasztás legalább 40 százalékára akarjuk növelni”.

A bizottság várhatóan csütörtökön számos törvényjavaslatot terjeszt elő az EU versenyképességének javítására a tiszta technológiákra vonatkozóan és a kutatási szektort érintően – tájékoztatott. Von der Leyen továbbá kijelentette, az uniós tagországoknak növelniük kell a kutatásra szánt kiadásaikat, és új intézkedések meghozatalát ígérte a kis- és középvállalkozások bürokratikus terheinek, valamint az uniós jogszabályok végrehajtásának költségeinek csökkentésére.

Charles Michel: Nem létezhet olyan forgatókönyv, mely szerint Ukrajna elveszíti a háborút

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a vita során elmondott beszédében kijelentette: az Európai Unió harcol: diplomáciai harcot vív a békéért, és azt szeretné, ha Ukrajna visszanyerné területeit. Azt mondta: nem létezhet olyan forgatókönyv, mely szerint Ukrajna elveszíti a háborút. A béke eléréséhez meg kell erősíteni és fejleszteni kell az Európai Unió védelmi kapacitását, amely hozzájárul Ukrajna megsegítéséhez. Ukrajnának lőszerekre van szüksége, hogy meg tudja védeni magát, az EU pedig közös beszerzés útján segíti lőszerekhez ukrán barátait – emelte ki. „Azt szeretnénk, hogy béke irányába mozdulnának a körülmények, azonban az orosz fél eszkalálja a helyzetet” – fogalmazott.

Az agresszor részéről egyetlen lépésre lenne szükség a békéhez: leállítania a háborút és a kivonni csapatait Ukrajna egész területéről – emelte ki. Michel azt mondta, az ukrajnai háború gazdasági következményei ráirányítják a figyelmet az európai gazdaság versenyképességének hosszú és rövidtávú helyzetére. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború egy évvel ezelőtti megkezdése óta az európai gazdaság helyzete romlott, az amerikai gazdaság teljesítménye azonban megháromszorozódott. Véleménye szerint az európai gazdaság állapotának javítása érdekében három területen kell finanszírozást biztosítani, melyek között a tanácsi elnök a beruházást, az innovációt és kereskedelmet említette, amely – mint mondta – jövedelmet generál, javítva ezzel az európai életszínvonalat. Az ehhez szükséges jogszabályi háttér megteremtését fel kell gyorsítani – mondta.

A migrációval kapcsolatban kiemelte: mivel az illegális bevándorlást gyakran fegyverként használják az Európai Unióval szemben, racionális megközelítésre van szükség. Javítani kell a migráció származási országaival ápolt kapcsolatokat, fel kell lépni az embercsempészet ellen, és legális migrációs csatornákat kell biztosítani annak érdekében, hogy ne az embercsempészek döntsék el, hogy ki léphet be Európába – tette hozzá az Európai Tanács elnöke. 

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.