Zelenszkij azt kéri, hogy gyorsított eljárással, azonnal vegyék fel Ukrajnát az EU-ba

Zelenszkij azt kéri, hogy gyorsított eljárással, azonnal vegyék fel Ukrajnát az EU-ba

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij arra kérte hétfőn az Európai Uniót, hogy egy speciális eljárással azonnal vegye fel Ukrajnát tagállamként. „Az a célunk, hogy minden európaival együtt legyünk, és ami a legfontosabb, egyenlőek legyünk. Biztos vagyok benne, hogy ez igazságos és megérdemeljük” – mondta a közösségi médiában megosztott videóüzenetében.

Zelenszkij videonyilatkozatában arra is próbálta ösztönözni az orosz katonákat, hogy tegyék le fegyvereiket. „Hagyd el a felszerelésed. Menj innen. Ne higgy a parancsnokaidnak. Ne higgy a propagandistáidnak. Csak mentsd meg az életed” – mondta hozzájuk fordulva.

Azt is elmondta, hogy a hatóságok szabadon engedik a harci tapasztalattal rendelkező elítélteket, hogy segítsenek az ország védelmében. „Egy olyan döntést hoztunk, amely erkölcsileg nem könnyű, de a védelmünk szempontjából hasznos” – mondta.

Zelenszkij már szombaton is kérte a gyors uniós felvételt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aznap interjút adott az Euronewsnak, amelyben támogatta Ukrajna EU-tagságát, de nem utalt arra, hogy ez a gyors csatlakozásra is vonatkozna. „Sok olyan téma van, ahol nagyon szorosan együttműködünk. És valóban – idővel – hozzánk tartoznak, közénk tartoznak, és be akarjuk őket venni ” – mondta. Hozzátette: „Van egy folyamatunk Ukrajnával, amely például az ukrán piac integrálása az egységes piacba.”

A háború eseményeit percről percre követő hétfői cikkünk itt érhető el.