Vizsgálati fogságba került Fico merénylője

Vizsgálati fogságba került Fico merénylője

Juraj Cintula szlovák író, Robert Fico merénylője

Fotó: Youtube

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szökést és a bűntevékenység folytatását is elképzelhetőnek nevezte Robert Fico merénylője esetében a bazini székhelyű speciális bíróság – jelentette az MTI tudósítója. A hivatal így szombaton a vizsgálati fogságba helyezésről döntött a még a fegyveres merénylet után őrizetbe vett, lévai Juraj Cintulát illetően. A bíróság döntése, mint az a TASR közszolgálati hírügynökség jelentéséből kiderült, egyelőre nem jogerős.

A gyanúsított a rendőrségi kihallgatás során beismerte tettét. Egy tévécsatorna azt egyébként rögzítette is: az íróként ismert Cintula öt lövést adott le a kormányfőre. Ahogy írtuk, Cintulától elhatárolódott eddigi lévai irodalmi klubja. A sajtóban megjelent információk alapján progresszív és szélsőjobboldali nézetek egyaránt jellemezhették őt.

A rendőrség csütörtökön indított eljárást a feltételezett elkövető ellen, a gyanú védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletéről szól. Szlovák törvények szerint ezért a bűncselekményért huszonöt évig vagy életfogytiglan tartó szabadságvesztést is ki lehet szabni. (Bár a 71 éves Cintula esetében a kettő gyakorlatilag egyet jelentene.) Sutaj Estok belügyminiszter korábban azt mondta: az elkövető indítékait vizsgálva egyértelmű, hogy politikailag motivált cselekmény történt.