Erdogan óvatosan áll Ukrajna oldalára

Erdogan óvatosan áll Ukrajna oldalára

Recep Tayyip Erdogan török államfő (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/Murat Kula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök mai sajtótájékoztatóján elismeréssel szólt az ukrán kormány és nép erőfeszítésiről, amit szabadságuk és életük védelmében kifejtenek, és ismételten elfogadhatatlannak nevezte az orosz támadást. Erdogannak meg kell válogatnia a szavait, mert dacára annak, hogy az ország NATO-tag, kifejezetten jó viszont ápol Ukrajnával és Oroszországgal is.

Ukrajna folyamatosan kéri Törökországot, hogy zárja le a Boszporuszt a Fekete-tengerre (és Ukrajna támadására) igyekvő orosz hadihajók előtt, de Erdogan eddig azzal hárította el a kérést, hogy a Boszporusz feletti fennhatóságot szabályozó montreux-i konvenció értelmében békeidőben nem korlátozhatja a hajók mozgását a szorosban.

Most azonban hivatalosan is háborúnak minősítették a konfliktust, és így Törökországnak már joga van feltartóztatni a hadihajókat a Boszporuszon (bár ez alól is van kivétel: nem akadályozhatják, hogy a hadihajók visszatérjenek honi kikötőikbe).

Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökország sem Ukrajnával, sem Oroszországgal nem fogja megszakítani a kapcsolatait. Kritizálta a „döntésképtelen” nyugati vezetőket, akik viselkedése szerinte a fennálló világrendet fenyegeti.