Kéthetes csecsemő is van a főváros által befogadott menekültek között

Kéthetes csecsemő is van a főváros által befogadott menekültek között

Ukrán oldalról érkezők a beregsurányi határátkelőhöz (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 120 menekültnek biztosított szállást és ellátást a főváros – ezt a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya közölte. Azt írták, hogy többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel, az elszállásoltak 40 százaléka gyermek. A legidősebb 13 éves, de van közöttük egy 2 éves és egy kéthetes csecsemő is. A családok egy része azonnal tovább is indul nyugat-európai országok felé, de többen úgy nyilatkoznak – általában a kárpátaljai magyar családok –, hogy szeretnének tartósan Magyarországon maradni.

Azt ismét leszögezték, hogy a menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat, de a  Fővárosi Önkormányzat a rendelkezésére álló eszközeivel segíti az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását. A már megnyitotton túl a kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve további szállások bevonása várható. Emellett a tulajdonukban, kezelésükben lévő fővárosi és vidéki helyszínek megnyitását is tervezik, ezek között a személyszállításban a BKK segít. A főváros munkatársai amellett, hogy a pályaudvarokon, forgalmas csomópontokban segíti a menekülteket, folyamatosan koordinálnak a segélyszervezetek és a katasztrófavédelem munkatársaival.

A Fővárosi Önkormányzat nem kér adományokat a menekültek ellátásához, azt kérték, hogy ezzel az alábbi segélyszervezeteket keressék a segíteni szándékozók:

Budapest Bike Maffia
Age of Hope Alapítvány
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Ökumenikus Segélyszervezet
Magyar Református Szeretetszolgálat

A háború eseményeit percről percre követő hétfői cikkünk itt érhető el.