Az Európai Parlament tagjelölti státuszt tervez adni Ukrajnának

Az Európai Parlament tagjelölti státuszt tervez adni Ukrajnának

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Volodimir Zelenszkij néhány órával ezelőtt aláírta Ukrajna európai uniós tagfelvételi kérelmét, és beszédében azt kérte, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel az EU azonnal, soron kívül vegye fel az országot tagjai közé, az Európai Parlament kész elindítani a folyamatot.

Az EU illetékesei részletezték a most beinduló folyamat menetét. Az ukrán elnök tagfelvételi kérelmét az Európai Tanács elnökének címezte, amely címet jelenleg Franciaország viseli. A tanács fogja a kérelemről értesíteni a tagországokat, a tagországok parlamentjeit, az Európai Parlamentet.

Ezután az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsa megvitatja a kérelmet, majd ha úgy határoz, akkor formálisan is kikéri az Európai Bizottság véleményét a kérelemről. Ez a folyamat normális esetben másfél évig is eltarthat, de jelen helyzetben akár jelentősen le is lehet rövidíteni, a politikai kontextus miatt.

Ezután minden tagjelöltnek el kell töltenie valamennyi időt ebben a státuszban, miközben az intézményrendszere adaptálja az európai uniós jogrendet, intézményeket, normákat és infrastruktúrát. Ezután realizálódhat a tagfelvétel. Vagyis ez a folyamat nagy valószínűséggel jóval túl fog nyúlni a jelenlegi krízisen, ha egyáltalán a tagállamok elfogadják Ukrajna kérelmét. Kérdés például, hogy mit szól hozzá Orbán Viktor.

Címkék: ukrajnai háború