Fico: Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozó győztese

Fico: Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozó győztese

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a győztese az Oroszország elleni szankciókról szóló brüsszeli uniós csúcstalálkozónak, mert sikerült elintéznie a mentességet a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező orosz kőolajra – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök, a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva kedden.

A volt szlovák kormányfő rámutatott: a vezetéken érkező orosz kőolajra vonatkozó néhány éves mentesség Magyarországon kívül Szlovákiára és Csehországra is vonatkozik majd.

– Orbán, nem pedig Heger (Eduard Heger jelenlegi szlovák miniszterelnök) volt az, aki Szlovákia számára is elintézte a mentességet a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz kőolajra – hangsúlyozta Robert Fico. Mint mondta, a tartályhajókon szállított kőolajra vonatkozó szankciókat Oroszország „bizonyára megérzi”, bár lehetősége lesz arra, hogy a kőolajat alternatív piacokon értékesítse. Ugyanakkor Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében Orbán Viktor „nagyon helyesen kiharcolta” és így bebiztosította, hogy a Barátság kőolajvezeték tovább működhet.

Robert Fico a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta: Eduard Heger a találkozón először maga is arról akarta meggyőzni a magyar kormányfőt, hogy fogadja el az EU szankciókkal kapcsolatos eredeti elképzelését. – Heger, akinek semmilyen politikai hatalma nincs, megpróbált meggyőzni egy férfit, akinek a kezdetektől fogva konzisztens az álláspontja és olyan erős mandátummal rendelkezik, amelyről Heger még csak álmodni sem mer – jegyezte meg Robert Fico.

(MTI)