Csaknem hatezer embert vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetések miatt Oroszországban

Csaknem hatezer embert vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetések miatt Oroszországban

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésen Szentpéterváron 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfrissebb adatok szerint Oroszország 57 városában csak vasárnap 2802 embert vettek őrizetbe nem engedélyezett tüntetésen való részvétel miatt – közölte az OVD-Info a CNN szerint. A legtöbben Moszkvában kerültek hatósági eljárás alá, ahol 1275 embert vettek őrizetbe.

A háború kezdete óta összesen 5942 embert vettek őrizetbe hasonló okokból, amióta a Kreml elrendelte az ukrajnai inváziót. Annak egyelőre nincs jele, hogy hétfőn is folytatódnának a tiltakozások.

Az orosz törvények értelmében a nagy tüntetésekhez engedélyt kell kérniük a tiltakozóknak, amelyet legkésőbb 15, de legalább 10 nappal a rendezvény előtt kell benyújtani. Súlyos pénzbírságot – sőt esetenként börtönbüntetést is – kiszabhatnak az engedély nélkül tiltakozókra.