Fogyóban az oxigén az ukrajnai kórházakban

Fogyóban az oxigén az ukrajnai kórházakban

Ukrán katonai kórház (Fotó: Prilepa Aleksandr / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyesen fogy a Covidban és más kritikus betegségekben, valamint háborús sérülésekben szenvedő betegek ellátásához szükséges létfontosságú oxigén Ukrajnában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A BBC híre szerint a probléma oka, hogy a harcok miatt meghiúsultak a Kijevbe és más városokba oxigénszállítások, ami felveti annak veszélyét, hogy 24 órán belül elfogynak a rendelkezésre álló készletek. A WHO bejelentése szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a sürgős szállítmányok Lengyelországon keresztülcélhoz érjenek.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója és Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója is arról beszélt, hogy az ukrajnai kórházak oxigénellátása nagyon nagy veszélyben van.

A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy több ukrajnai gyártóüzemben is hiány van – a biztonságos orvosi oxigén előállításához szükséges, kulcsfontosságú import vegyi termékből – a zeolitból. További gondot jelent, hogy a kórházak működését áramhiány is fenyegeti.