Nem kér bocsánatot a Putyin „nem maradhat hatalmon” kijelentéséért Joe Biden

Nem kér bocsánatot a Putyin „nem maradhat hatalmon” kijelentéséért Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kérek bocsánatot érte – így reagált Joe Biden a hétvégén elhangzott, Putyin kapcsolatos „nem maradhat hatalmon” megjegyzésére. Az amerikai elnök először szólalt meg az ominózus varsói beszéde óta, ahol az orosz elnököt „mészárosnak” nevezte, majd Putyinról beszélve kijelentette: „Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”. Kemény szavai nagy felzúdulást váltottak ki, az amerikai diplomácia, élén Antony Blinken külügyminiszterrel, nem győzte elvenni Biden szavainak élét. Az amerikai elnök elvileg belügyekkel kapcsolatban beszélt a Fehér Házban, ám nem lehetett nem kitérnie a szombati beszédében elhangzottakra.

A CNN szerint Joe Biden amerikai elnök kijelentette, nem vonja vissza kijelentését, miszerint Vlagyimir Putyin elnök nem maradhat hatalmon. „Nem tekintek vissza” – mondta Biden, hangsúlyozva, hogy nem politikai változást hangoztatott, hanem az aznapi érzelmei alapján fejtette ki a véleményét Varsóban. „Az erkölcsi felháborodásomat fejeztem ki Putyin viselkedése és ennek az embernek a tettei miatt, miután azoktól a családoktól érkeztem (a beszédemre)” – közölte hétfőn az amerikai elnök, utalva a varsói ukrán menekülteknél tett látogatására is.

– Nem a politikai változásért korteskedtem. Hanem arról beszélte, ha így folytatja, páriává válik világszerte, és ki tudja, mi vár így otthon a támogatás terén – közölte. Biden arról is beszélt, nem érdekli, mit gondol kijelentéseiről Putyin. „Csináljon, amit akar” – jelentette ki. Biden azt is hozzátette, hogy nem hiszi, hogy ez a megjegyzése tovább élezi a háborút, de azt is megjegyezte, hogy a NATO még soha, de soha nem volt ennyire egységes, mint most.

A háború híreiről szóló percről percre tudósításunkat itt tudják követni!