Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: aggasztó a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: aggasztó a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

A zaporizzsjai atomerőmű 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőműben bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében – áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentésében. Az ENSZ nukleáris felügyelő testületét „súlyosan aggasztja” a létesítményben kialakult helyzet. Az erőművet felkereső küldöttség videójban betört ablakokat, szétlőtt utakat látni.

A jelentés szerint az ukrajnai helyzet „példa nélküli”. Ez ugyanis az első alkalom, hogy katonai konfliktus zajlik egy nagy atomlétesítmény falai között. Egy nukleáris balesetnek súlyos következményei lehetnek az országon belül és határain túl – olvasható a jelentésben, melyet a The Guardian idézett.

Az ügynökség munkatársai szerint a konfliktus befejezéséig, a stabil állapotok helyreállításáig sürgős átmeneti intézkedésekre van szükség a harcok okozta károkból eredő nukleáris balesetek megelőzése érdekében. Ez egy nukleáris biztonsági és védelmi védőövezet azonnali kialakításával valósítható meg.