New Hampshire-ben is Trump nyerte az előválasztást

New Hampshire-ben is Trump nyerte az előválasztást

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyûlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrendezték a második előválasztást is kedden a republikánusok, és ahogy egy hete Iowában, úgy most New Hampshire-ben is Donald Trump győzött.

A szavazatok kilencven százalékának összeszámolása után Donald Trump 10 százalékponttal vezet Nikki Haley előtt, az állás 54:44 – írja a BBC. A projekció szerint az eredmény már nem is fog érdemben változni. Donald Trump, a Nashau városában tartott hivatalos eredményváró ünnepségen köszönetet mondott a támogatásért, és felhívta a figyelmet arra, hogy New Hampshire-ben politikai pályája harmadik előválasztási győzelmét aratta. A korábbi elnök élesen bírálta egyetlen republikánus párton belül versenyben maradt ellenfelét, akit azzal vádolt, hogy alaptalanul nyilvánította magát győztesnek előzetesen. Donald Trump egyben saját politikai tervei közül kiemelte az Egyesült Államok határőrizetének szigorítását, amiben szerinte Joe Biden kormányzata teljes kudarcot vallott, valamint a hivatalban lévő elnököt ismét alkalmatlannak mondta az elnöki feladatok ellátására.

Nikki Haley, a Concord városában tartott eredményváró eseményen közölte, hogy az elért eredmény ellenére is tovább harcol az elnökjelöltségért, és minden energiáját a számára hazai közegre, Dél-Karolina államra koncentrálja, ahol február második felében tartják az előválasztást. Trumpról azt mondta, hogy vezetésével a republikánusok nem lesznek képesek győzelemre az őszi elnökválasztáson. A legközelebbi előválasztást február első hetében Nevada államban tartják, azon az előrejelzések szerint Donald Trumpnak nem lesz esélyes kihívója.

Kedden New Hampshire államban a demokraták is tartottak előválasztást, ugyanakkor azt a Demokrata Párt országos irányító testülete nem fogadja el, mert Joe Biden elnök kezdeményezésére idén hivatalosan nem írtak ki előválasztást az államban. A helyi demokraták által megtartott előválasztáson a hivatalban lévő elnök neve nem is szerepelt a szavazólapokon. Ennek ellenére egy helyi kezdeményezés nyomán az államon belül urnákhoz járuló mintegy 100 ezer demokrata szavazó túlnyomó többsége Joe Biden nevét felírta a szavazólapokra. A második helyen Joe Biden elnökjelölti kihívójaként Dean Phillips kongresszusi képviselő végzett 20 százalékkal. Joe Biden köszönetet mondott a rendkívüli körülmények között szerzett győzelméért, és közleményében úgy fogalmazott, New Hampshire-ben világossá vált, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje. A november 5-i választás tétjéről azt írta, hogy az nem is lehetne nagyobb, mert az amerikai demokrácia jövőjéről szól.

Elemzők szerint Nikki Haleynek, aki egyedüli ellenfele maradt a volt elnöknek, New Hampshire-ben volt a legnagyobb esélye legyőzni Trumpot, ennek megfelelően keményen is kampányolt itt. Az exit pollok szerint a független szavazók – akik az államban a regisztrált szavazók mintegy 40 százalékát teszik ki – nagy számban jelentek meg az urnáknál. Haley arra számított, hogy megnyeri őket, de ez mégsem volt elég a győzelemhez. A következőkben a dél-karolinai előválasztás tartogat még neki némi reményt, itt volt 2017-ig kormányzó, de a később következő konzervatívabb államokban elenyésző az esélye a sikerre.