Orosz gépek százainak vonták meg a repülési engedélyét

Orosz gépek százainak vonták meg a repülési engedélyét

Az Aeroflot légitársaság egyik repülőgépe. Képünk csak illusztráció!

Fotó: Az Aeroflot légitársaság Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bermuda polgári légiközlekedési hatósága (BCAA) ideiglenesen felfüggesztette a „Bermuda és az Orosz Föderáció közötti megállapodás” alapján üzemelő repülőgépek összes légialkalmassági bizonyítványát – adta hírül vasárnap az aviation24.be légügyi oldal. 

Ez komoly csapás az orosz légiközlekedésnek – számos orosz légitársaság azért jegyeztette bermudai lajstromba a repülőgépeit, hogy azokat világszerte elfogadják a repülőtereken.

A BCAA március 12-i sajtóközleményében azt írja: „a légiközlekedési ágazatot sújtó nemzetközi szankciók jelentősen befolyásolták az orosz üzemeltetésű légi járművek biztonsági felügyeletének fenntartását a bermudai légijármű-nyilvántartásban.”

A BCAA már nem tudja garantálni, hogy ezek a légi járművek légialkalmassági szempontból megfelelőek. –2022. március 12-én 23:59 UTC-kor a levegőben lévő légi járművek esetében az ideiglenes felfüggesztés a leszállást követően azonnal hatályba lép – írták.

A bermudai kormány korábban megerősítette, hogy a saját lajstromukban mintegy 900 légi jármű szerepel, amelyek közül nagyjából 740-et orosz légi fuvarozók használnak. David Burt miniszterelnök korábban megerősítette, hogy a szigetország követni fogja az Egyesült Királyság szankcióit: „Az ukrajnai orosz katonai invázióra válaszul számos ország, köztük az Egyesült Királyság szankciók széles skáláját vezette be az Orosz Föderációval szemben. A bevezetést követően az Egyesült Királyság szankciói az Egyesült Királyság tengerentúli területeként Bermudán is alkalmazandók” – mondta a miniszterelnök.

Liz Truss brit külügyminiszter pedig korábban azt mondta, hogy „szorosan együttműködik a tengerentúli területekkel annak érdekében, hogy Putyin oligarcháinak ne legyen hová bújniuk”.

Erre a lépésre alighanem számítottak az oroszok: februárban megkezdték a repülőgépek nemzeti lajstromba való átlajstromozását. Február vége óta mintegy 180 repülőgép esetében tették ezt meg, ezek között vannak az Aeroflot, a Pobeda, az UTair, a Rosszija és az Izsavia légitársaságok egyes gépei.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!