Összecsaptak az iráni kormányerők a megölt diáklány sírjánál tüntetőkkel

Összecsaptak az iráni kormányerők a megölt diáklány sírjánál tüntetőkkel

iráni tüntetők a Mahsa Amini sírjának otthont adó temető környékén (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mahsa Aminit negyven nappal ezelőtt ölték meg az iráni elkölcsrendőrség emberei, miután letartóztatták a hidzsáb (fejkendő) nem megfelelő viselése miatt. A halála miatt országos tiltakozóhullám tört ki, amely mindmáig nem csitult. A halála negyvennapos évfordulóján tiltakozó tömeg gyűlt össze a sírjánál, és a biztonsági erők megint összecsaptak a tüntetőkkel.

Egy kurd emberijogi szervezet szerint a kormánykatonál éles lőszerrel és könnygázzal támadtak a tiltakozókra, miközben ezrek skandálták a „Nő, élet, szabadság”, illetve a „halál a diktátorra” jelszavakat. Ez a két rigmus vált az Amini megölése miatt kitört tiltakozások szimbólumává.

Azóta a tiltakozások az 1979-ben alapított iszlám köztársaságot uraló rezsim elleni legnagyobb kihívássá fejlődtek. Az első tüntetések spontán kezdődtek Amini temetése után, amikor számos nő demonstratívan letépte fejéről a kötelező fejkendőt, és nyilvánosan levágták a hajukat.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights emberi jogi szervezet adatai szerint azóta a kormányerők legalább 234 tüntetőt, közöttük 29 gyermeket gyilkoltak meg. A kormánymédia eközben külföldről bujtogatott zavargásoknak próbálja beállítani a tiltakozóhullámot.

(BBC)

Címkék: tüntetés, Irán