Pakisztánban három év után szabadon engedték a férfit, aki megölte a húgát, mert az sokat posztolt magáról

Pakisztánban három év után szabadon engedték a férfit, aki megölte a húgát, mert az sokat posztolt magáról

Az elkövető, Waseem Azeem, és az áldozat, Qandeel Baloch (Fotó: Change.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 25 éves Qandeel Balochot azért ölte meg 2016-ban a saját bátyja, mert a nő feministának vallotta magát, és aktív önkifejezésre használta a közösségi médiát. A nő pakisztáni influenszernek volt nevezhető, hiszen 750 ezer követője volt, írja a Telex. A posztjaiban nyugati szemmel nem volt semmi megbotránkoztató, szokásos celebhírek, divattanácsok, de valóban nem burkát hordott.

A bátyja szerint azonban a húga megsértette a vallásos hagyományokat, mert szerinte a nőnek otthon van a helye. Ezért úgynevezett becsületgyilkosságot követett el ellene. „Begyógyszeretem és megöltem” – vallotta később a férfi, aki érezhetően büszke volt a tettére, azt egyáltalán nem bánta meg. A becsületgyilkosság kifejezést azokra az emberölési esetekre használják, amikor egy férfi megöli egyik hozzátartozóját, amiért az úgymond szégyent hozott a családra.

Hogy mi a szégyen, azt a férfi dönti el. A gyilkost a korábbi pakisztáni törvények szerint nem is lehetett volna elítélni, hiszen becsületgyilkosság esetén a nő családja megbocsáthatott az elkövetőnek (aki ugyancsak a család tagja), és ilyenkor a gyilkos büntetlenséget élvezett. Vagyis Pakisztánban de facto megengedett volt a szégyenletesnek minősített nők családon belüli megölése. Az eset hatására azonban a törvény megbocsátási részét törölték, így a férfi életfogytiglant kapott.

De nem sokat töltött le belőle, mert alig három év múltán szabadon engedték. Nem ismert, hogy milyen indokkal döntött így a bíróság.