Pokolgépes merényletet követtek el egy kabuli szikh templom ellen

Pokolgépes merényletet követtek el egy kabuli szikh templom ellen

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány elfoglalt székhelyén, Dzsalálábádban 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Afganisztán a múlt század hetvenes éveiben százezer szikh vallású embernek adott otthont. Az elmúlt fél évszázad folyamatos polgárháborúi, illetve a szélsőséges iszlám terrorizmus elnyomása miatt a legtöbbjük elmenekült az országból vagy meghalt. Ma az egykoron afganisztáni szikhek legtöbbje Indiában él.

Valószínűleg mostanra alig 140 szikh maradt egész Afganisztánban, és egyetlen apró templomjuk működik Kabulban. E templom ellen próbáltak robbantásos merényletet elkövetni helyi idő szerint szombat reggel eddig ismeretlen illetőségű terroristák, de valószínűleg az Iszlám Állam tagjai.

A támadásban a merénylő és egy szikh hívő, egy tálib harcos és maga a merénylő vesztette életét. Az Afganisztánt tavaly óta újra utaló szélsőséges talibán szóvivője arról számolt be a Reutersnek, hogy a merénylő bombával megrakott autóval akart behajtani a templomba, de nem érte el a célját, és már korábban felrobbant (azt nem tudni, hogy véletlenül vagy szándékosan lépett működésbe a robbanószerkezet).

A templomban harminc hívő tartózkodott a merénylet pillanatában. India „mély aggodalmát” fejezte ki a támadás miatt. A BBC tudósítója próbált tájékozódni a helyszínen, de a tálib fegyveresek feltartóztatták, és a felvételei törlésére próbálták kényszeríteni. 

A talibán hatalomátvétele után folyamatosak a rivális szunnita Iszlám Állam támadásai. Idén áprilisban 31 ember halt meg egy bombatámadásban Mazar-i-Sharif város siíta mecsetjénél, míg tavaly decemberben több mint 20 emberrel végeztek fegyveresek egy kabuli katonai kórházban.