Prága továbbra is ellenőrizné a cseh-szlovák határt

Prága továbbra is ellenőrizné a cseh-szlovák határt

Rendőrautó a határkerítésnél a magyar-szerb határon. Képünk illusztráció (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország várhatóan 30 nappal ismét meghosszabbítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére. A szeptember végén bevezetett, és azóta többször meghosszabbított intézkedés december 12-én jár le – írja az MTI.

Vít Rakusan belügyminiszter kedden a CT cseh közszolgálati hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy még a héten javasolni fogja a kormánynak a határellenőrzések meghosszabbítását. A tárcavezető a témát a karácsonyi ünnepek alatt Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitánnyal is megvitatja.

– A schengeni övezeten belüli határellenőrzéseket rendkívüli, de nem végtelen időtartamú intézkedésnek tekintem. Jelenleg még szükségesnek tartom a rendelkedés meghosszabbítását egy hónappal – mondta a tárcavezető a cseh köztelevízióban.

A schengeni szabályok szerint a rendkívüli határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben. – Nem akarunk addig várni, szeretnénk tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjáratok bevezetéséről már a szlovák oldalon – magyarázta a cseh belügyminiszter. Kijelentette, hogy az eddigi intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményes. Példaként megemlítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Szerbiával, hogy Belgrád egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

– A migráció megfékezése szempontjából a magyar-szerb határ védelme a kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni: 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrök számát – mondta Petr Fiala cseh kormányfő újságíróknak egy prágai sajtótájékoztatón az MTI szerint.