Putyin bejelentette: Oroszország tovább növeli katonai potenciálját

Putyin bejelentette: Oroszország tovább növeli katonai potenciálját

Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében vesz részt a kabinet ülésén a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Oroszország tovább növeli katonai potenciálját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán az MTI szerint.

Leszögezte, hogy nincsenek korlátozások a hadsereg finanszírozására vonatkozóan. Utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a „különleges hadművelet” során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig azt javasolta az eseményen: az orosz fegyveres erők létszámát 1,5 millió, a szerződéses katonákét pedig 695 ezer főre kell növelni. A miniszter utasítást adott arra, hogy a szerződéses katonák létszámát az év végéig 521 ezerre növeljék. Kezdeményezte a sorkötelezettség alsó korhatárának 18-ról 21 évre, a felsőének pedig 27-ről 30 évre való emelését. Emellett két haderőnemközi stratégiai területi egyesülés létrehozása mellett a moszkvai és a leningrádi katonai körzetben, valamint két új légideszant-hadosztály felállítása mellett foglalt állást foglalt.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője pedig szerdán arról beszélt annak kapcsán, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Amerikába megy: „mindez minden bizonnyal a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára”.