Putyin Tucker Carlsonnak: soha nem ajánlotta fel Ukrajna egy részét Orbán Viktornak

Putyin Tucker Carlsonnak: soha nem ajánlotta fel Ukrajna egy részét Orbán Viktornak

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Összoroszországi Népfront Mindent a győzelemért! címû fórumán Tulában 2024. február 2-án. (MTI/EPA/Szputnyik pool/Szergej Gunyejev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második világháború után Ukrajna a háború előtt Lengyelországhoz tartozó területeken kívül a korábban Magyarországhoz és Romániához tartozó területek egy részét is megkapta. Ezek a területek a mai napig Ukrajnához tartoznak. Ukrajna tehát egy olyan mesterséges állam, amelyet Sztálin akarata szerint alakítottak ki – magyarázta többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök Tucker Carlsonnak, az amerikai jobboldali média legismertebb figurájának, aki hivatalos oldalán tette közzé a kétórás moszkvai interjút. 

A jobboldali Fox News korábban kirúgott sztárriportere az első nyugati újságíró, akinek a háború kirobbanása óta interjút adott az orosz államfő, de persze nem igazán tett fel kritikus kérdéseket. A Portfolió szemléje szerint Carlson mindenekelőtt arról kérdezte Putyint, hogy hova vezethető vissza Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus. Putyin megragadta az alkalmat és hosszasan beszélt az orosz történelemről, majd kissé sajátosan elemezve a 20. század történelmet azt állította, hogy Lengyelország összejátszott Hitlerrel Csehszlovákia felosztásában, a Szovjetunió pedig végül azért szállta meg Lengyelország keleti felét, hogy segíteni tudjon Prágának. Ami az ukránokat illeti, Putyin meglátása szerint ukrán nép, illetve Ukrajna soha nem létezett, az „ukrán” szó mindössze az orosz határvidéken élő szlávokat jelentette. Szerinte „Lenin, a szovjet állam alapítója hozta létre Ukrajnát”. 

A 2. világháború után Ukrajna a háború előtt Lengyelországhoz tartozó területeken kívül a korábban Magyarországhoz és Romániához tartozó területek egy részét is megkapta. Így Románia és Magyarország földjei egy részét elvették és Szovjet-Ukrajnának adták, és továbbra is Ukrajna részei maradnak. Ebben az értelemben tehát minden okunk megvan arra, hogy megerősítsük, hogy Ukrajna egy mesterséges állam, amelyet Sztálin akarata szerint alakítottak ki – fogalmazott Putyin.

Carlson erre megkérdezte Putyint, hogy felajánlotta-e valaha Ukrajna egy részét Orbán Viktornak. Erre Putyin úgy reagált: „Soha. Nem mondtam soha, egy szóval sem. Még csak nem is beszéltünk erről.” Ám hozzátette: „De igazából biztosan tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akarnak kerülni a történelmi hazájukba”, igaz, a nemzetközi jog szerint Magyarország nem követelhetné vissza az elcsatolt területeket. 

Oroszország csatlakozott volna a NATO-hoz? 

Putyin szerint a nyugat elárulta Oroszországot, mert a Szovjetunió felbomlásakor ígéretet tettek arra, hogy a NATO nem fog Oroszország irányába terjeszkedni, erre mégis sor került. Ugyanakkor meglepő azt állította, hogy egyszer felmerült Oroszország NATO-tagsága. 2000-ben, a Kremlben találkozott az éppen leköszönő Bill Clintonnal, és megkérdezte az amerikai elnököt, hogy mit szólna ahhoz, ha Oroszország csatlakozna a NATO-hoz. Állítása szerint Clinton azt mondta: „Tudod, ez érdekes. Szerintem igen”. Ugyanakkor Clinton később visszakozott, a tanácsadói lebeszélték az ötletről. Carlson és Putyin később egyetértésre jutnak abban, hogy az elmondottak alapján kétszer is megtörtént, hogy az amerikai elnök támogatta volna az orosz kezdeményezést, ám ezt megfúrták az amerikai háttérintézmények.

Az ukrajnai háború ügyében is egyértelműen Kijevet és a kijevi „neonáci junta” mögött álló nyugati hatalmakat tette felelőssé. A 2022. február 24 utáni eseményekre rátérve Putyin elmondta, hogy Oroszország legfőbb célkitűzése továbbra is Ukrajna „nácitlanítása”. Szerinte a 2022 március végén Isztambulban tartott tárgyalások után minden esély megvolt a tűzszünetre, a oroszok visszavonták a csapataikat Kijev alól, Ukrajna azonban ismét elárulta az egyezményt. (Arra nem tért ki Putyin, hogy Valójában az orosz csapatoknak semmi esélye sem volt Kijev elfoglalására.) Arra a kérdésre, hogy mikor beszélt utoljára Joe Biden amerikai elnökkel, Putyin azt felelte, nem emlékszik, mikor beszélt vele utoljára, de utánanézhet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről többek között azt állította, hogy a zsidó származású ukrán vezető „üldözi a keresztényeket”.

Végül Putyin beszélt arról is, hogy a mostani háború az önvédelemről szól, és mindenki hazudik, aki az állítólagos orosz fenyegetésről beszél, ők nem támadnának Lengyelországra vagy a balti államokra, ez egyáltalán nem áll az érdekükben. Tagadta, hogy globális háborút akarnának, és szerinte előbb-utóbb tárgyalások kezdődnek a párbeszédre kész Moszkva és a többi ország között, mert mindenki megérti, hogy Oroszországot nem lehet legyőzni. Szerinte ha Nyugaton igazán a háború végét akarják elérni, akkor le kell állítani a fegyvertámogatásokat Ukrajnának, és néhány héten belül véget ér a fegyveres konfliktus. Azt követően pedig meg lehet állapodni a feltételekről – fűzte hozzá az orosz politikus.