Rohamrendőrök oszlatják a tüntetőket Minszkben

Rohamrendőrök oszlatják a tüntetőket Minszkben

Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy ellenzéki tüntetőt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belaruszelnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belarusz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását – közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója. A beszámoló szerint az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból.

A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről.

Közben őrizetbe vettek a minszki Szabadság téren csütörtökön két tucat újságírót, akik a belarusz fővárosban zajló tüntetésekről tudósítottak – közölte a tut.by független hírportál. Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek közlése szerint az irataik ellenőrzése végett.

A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is – adta hírül az MTI.

Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében azonban hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. A szóvivő hozzátette, hogy a regisztrált sajtóorgánumok munkatársait és a külügyminisztériumnál akkreditált külföldi újságírókat elengedik.

Mint korábban megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a belarusz elnök kérésére Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Belarusznak. Az ellenzék koordinációs tanácsa csütörtökön közzétett állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország bármiféle fegyveres erőt hozzon létre belarusz bevetés céljából.

Eközben a NATO főtitkára is felszólította Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Belarusz belügyeibe. A Berlinben tartózkodó Jens Stoltenberg a Bild című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Belarusz szuverén, független állam, amelynek belügyeibe senkinek nem szabad beavatkoznia, Oroszországnak sem. „A NATO tiszteletben tartja a belarusz szuverenitást, és nem vezényel csapatokat a belarusz határ közelébe” – szögezte le Stoltenberg, aki aláhúzta azt is, hogy csakis a volt szovjet tagköztársaság népe dönthet az ország sorsáról.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Putyin bejelentését követően szintén felszólította Moszkvát, hogy azonnal hagyjon fel a belarusz katonai beavatkozás terveivel.