Segíthetett az amerikai hírszerzés egy orosz tábornok megölésében

Segíthetett az amerikai hírszerzés egy orosz tábornok megölésében

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Amerikai Egyesült Államok hírszerzési információi alapján tudta megölni az ukrán haderő az egyik orosz tábornokot – számolt be róla a The New York Times magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Az amerikai kormány ugyanakkor szerette volna titokban tartani a történteket, hogy ezáltal ne derüljön ki: valós idejű harctéri megfigyelést biztosítanak Ukrajnának. Féltek attól is, hogy nehezebbé válik az oroszok lekövetése, továbbá tartottak Vlagyimir Putyin haragjától és attól, hogy hozzájárulnak a helyzet eszkalálásához. Azt sem árulták el, hogyan szerezték az információikat, viszont tudni lehet, hogy ehhez igénybe vettek műholdas segítséget is. 

Az amerikaiak folyamatosan követik az orosz csapatmozgásokat, mindig megadva az ukránoknak az oroszok főhadiszállásának aktuális koordinátáit. Emellett amerikai forrásból szereztek tudomást a Hosztomel repülőtér elleni támadásról, továbbá a tengerentúliak rendszeresen lehallgatták orosz tisztek beszélgetéseit. Az ukránok állításuk szerint már tizenkét tábornokot megöltek, az amerikai lap forrásai viszont ezt nem kívánták megerősíteni.

Az Egyesült Államok a fentiek mellett precíziós fegyvereket is szállít Ukrajnának. A hasonlók közé tartozik a Switchblade nevű drón kisebbik típusa, amelyet célpontok felkutatására és meggyilkolására használnak.

Lloyd J. Austin védelmi miniszter múlt hónapban egyenesen arról beszélt már a lap szerint: szeretnék Oroszországot annyira meggyengülve látni, hogy ne tudjon már végrehajtani olyasmiket, amiket az ukrajnai invázió során megtett. A cikk megjelenése után ugyanakkor a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Adrienne Watson azt állította, a hírszerzésbeli segítségnyújtás nem azzal a szándékkal történt, hogy hozzájáruljanak orosz tábornokok megöléséhez.