Stoltenberg: Zelenszkij részt vesz a júliusi NATO-csúcson

Stoltenberg: Zelenszkij részt vesz a júliusi NATO-csúcson

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ismerteti a katonai szervezet 2022-es tevékenységéről szóló jelentést a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón 2023. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a NATO júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Jens Stoltenberg a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok képviselőinek tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodomir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást.

Hangsúlyozta: a szövetség valamennyi tagja „beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”. Azonban egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna érvényesíthesse az önvédelemhez fűződő jogát az orosz támadás elleni védekezésben. Mint mondta, a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség tagjainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket az iránt, hogy „ameddig csak szükséges, jelentős katonai támogatással segítik Ukrajnát” annak érdekében, hogy megmaradjon szuverén, független európai nemzetként.

A meghívás nem lehet nagy meglepetés azután, hogy csütörtöki kijevi látogatása során Stoltenberg kijelentette: Ukrajnának a NATO-ban van a helye. Erről a Portfolió írt a CNN tudósítása alapján, de a NATO Twitter-oldalán is megerősítik ezt. A NATO vezetője arra is kitért, hogy egy „többéves támogatási kezdeményezésről” tárgyalt az ukrán elnökkel, melynek célja, hogy az ukrán haderő felszereléseit lecseréljék régi, szovjet technikáról, modern NATO-eszközökre.