Szijjártó már védelmébe is vette Trumpot

Szijjártó már védelmébe is vette Trumpot

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi történne, ha egy közép-európai országban próbálnák kizárni az elnökválasztás egyik jelöltjét – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy Colorado állam Legfelsőbb Bírósága kizárta Donald Trump volt amerikai elnököt az elnökválasztási küzdelemből.

Szijjártó Péter azt írta: játsszunk el a gondolattal, ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban, hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését? „S mi van most? Csend. De nem az advent miatt” – tette hozzá.

Mint megírtuk, Donald Trumpot egy 1868-as alkotmánykiegészítés alapján zárta ki a coloradói Legfelső Bíróság a 2024-es előválasztásról. A hivatkozott alkotmánykiegészítés szerint az Államok ellen lázadást szítók, illetve lázadásban részt vevők nem választhatóak, a coloradói Legfelső Bíróság pedig a kiegészítés ratifikálása óta most először döntött úgy (4:3-as szavazataránnyal), hogy Donald Trump esetében, annak a 2021. január 6-i eseményekben vitt szerepe miatt, alkalmazzák ezt a passzust. Mint írták: „Megállapítottuk a bemutatott bizonyítékok láttán, amelyek nagy részét a bíróságon senki sem támadta meg, hogy Trump elnök úr részt vett lázadás szításában”.