Szijjártó Péter: A kijevi nagykövetség működik tovább

Szijjártó Péter: A kijevi nagykövetség működik tovább

Szijjártó Péter reagált Ukrajna megtámadására (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aggasztó hírek érkeztek az elmúlt órákban ismét Ukrajnából, a háború nem csillapodik – erről beszélt a közösségi oldalán közzétett videóban Szijjártó Péter azután, hogy újabb komoly orosz támadás érte Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Rakétatámadás érte Kijevet és több ukrán nagyvárost is.

A külügyminiszter beszámolója szerint már beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, aki azt mondta, hogy három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelése után. A nagykövetség és a munkatársak épségben vannak, mindenki szerencsére jól van. Az áramellátás akadozik, néha kimarad és az internetszolgáltatás sem stabil, de a munkakörülmények alapvetően adottak. – A nagykövetség így tovább folytatja a munkát – jelentette be Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezt a döntést napról napra felülvizsgálják majd.

A külügyminiszter közölte azt is, hogy már beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki pedig kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt mondta, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

Hétfőn délután derült ki, hogy rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját is az ukrán-belarusz határon, az olajvezeték ezért leállt. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. A Mol egyből reagált, mint írták, felkészültek arra, hogy folyamatosan biztosítani tudják az ország és a régió energiaellátását. Készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon. – Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit– fűzték hozzá.