Lengyelországba is rakéták csapódtak, egy találat miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

Lengyelországba is rakéták csapódtak, egy találat miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

A becsapódás helyszíne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Két tévesen célzott orosz rakéta csapódott be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre – ezt közölte kedden este a lengyel média.
• Az esti órákra felmerült annak is a lehetősége, hogy egy ukránok által lelőtt orosz rakéta maradványai csapódhattak be.
• Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán-lengyel határ közelében lévő célpontokra orosz rakéták nem mértek csapást.
• A lengyel kormány rendkívüli ülése után bejelentette, hogy növelik a védelmi erők készültségét és vizsgálják mi történt. 
• Nem sokkal korábban egyébként rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját is a belarusz-ukrán határon. 

Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – jelentette be kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő. Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Egyúttal bejelentette: Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást”.

Mégsem orosz rakéták? Az oroszok cáfolnak

Az első hírek kedden este érkeztek, amikor a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren azt közölte, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be és a rendőrség, illetve a katonaság a helyszínen van.

A lengyel sajtó „elkóborolt” rakétákról írt, azt valószínűsítve, hogy nem szándékos támadás érte az országot. A lett védelmi miniszter, Artis Pabriks megerősítette a történteket és részvétét fejezte ki – írja a Gazeta Wyborcza.

A Guardian este arról írt, hogy Mariusz Gierszewski, a lengyel ZET rádió riportere – aki eredetileg beszámolt a kóbor orosz rakétákról – frissítette Twitter-bejegyzését arra, hogy valószínűleg egy lelőtt rakéta maradványai csapódtak be. – A szolgálatoknál lévő forrásaim szerint ami Przewowót találta el, az valószínűleg egy, az ukrán fegyveres erők által lelőtt rakéta maradványai – közölte.

Ennek lehetőségét vetette fel a BBC is. – Az oroszok a nap során rengeteg rakétát lőttek ki Ukrajnára, a légvédelem intenzíven igyekezett elhárítani ezeket. Elképzelhető, hogy ebben az esetben is erről van szó – írja elemzőjük, Paul Adams.

Az amerikai védelmi minisztérium sem erősítette meg, hogy orosz rakéták csapódtak volna be. Patrick S Ryder dandártábornok, a Pentagon sajtótitkára a BBC beszámolója szerint közölte, hogy vizsgálják a történteket. – Tisztában vagyunk a sajtóhírekkel, jelenleg nincs olyan információnk, amely alátámasztaná a beszámolókat. De komolyan vesszük és megvizsgáljuk őket – mondta.

Az orosz védelmi minisztérium a Guardian szerint közleményben tagadta, hogy rakétái átlépték volna Lengyelország területét, és az erről szóló híreket „szándékos provokációnak” nevezték. – A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai az „orosz” rakéták állítólagos becsapódásáról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontokra orosz rakéták nem mértek csapást. A lengyel média által a Przewodów faluban lévő helyszínről közzétett roncsoknak semmi közük az orosz fegyverekhez – közölte.

 A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. A NATO-főtitkár hangsúlyozta: „fontos a tények pontos megállapítása”.

Rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezetéket

Nem sokkal korábban derült ki, hogy rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belarusz-ukrán határon. Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását – közölte a történtek után a társaság az MTI-vel. Mint írták, üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon. – Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit– fűzték hozzá.

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral - mondta a sajtófőnök.

– A helyzet súlyos, ha a hírek igazak, NATO-tagállamot ért támadás. Ha az oroszok tévedésből lőttek át a határon, ezt elismerik és sürgősen bocsánatot kérnek, az eset még ennyivel lezárható – mondta Balázs Péter volt külügyminiszter az ATV műsorában.

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. – Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is – írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

Szijjártó Péter közben bejelentette, hogy a kijevi nagykövetség működik. A külügyminiszter beszámolója szerint már beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, aki azt mondta, hogy három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelése után. A nagykövetség és a munkatársak épségben vannak, mindenki szerencsére jól van. Az áramellátás akadozik, néha kimarad és az internetszolgáltatás sem stabil, de a munkakörülmények alapvetően adottak. – A nagykövetség így tovább folytatja a munkát – jelentette be Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezt a döntést napról napra felülvizsgálják majd.