Szlovák miniszterelnök: akinek nem lesz negatív tesztje, nem hagyhatja el az otthonát

Szlovák miniszterelnök: akinek nem lesz negatív tesztje, nem hagyhatja el az otthonát

Sorban álló autók egy pozsonyi tesztelési pont előtt 2020. október 31-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délig összesen 828 ezer embert sikerült letesztelni Szlovákiában, ebből 7 947-en bizonyultak pozitívnak, amely körülbelül egy százaléknak felel meg – derül ki az országos tesztelés első napjának részeredményeiből a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

Délután 14.00 óráig a tesztelőpontok mintegy 99,2 százalékában folyt vizsgálat. Jaroslav Nad egészségügyi miniszter úgy véli, a hétvégén körülbelül 3 millió embert sikerül majd letesztelni.

Azok, akik nem rendelkeznek negatív teszteredménnyel, biztosan nem mentesülnek a kijárási tilalom alól – mondta el Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő. Szerinte ha ez nem így lenne, az emberek fele nem venne részt az országos tesztelésen. Hozzátette: elképzelhető, hogy azokban a járásokban, ahol alacsony volt a fertőzöttek száma, nem tartják meg az országos tesztelés második körét. Azt is mondta, hogy szigorítják a karantén betartásának ellenőrzését is, mert szerinte az országos tesztelést követően többen nem tartják majd be az intézkedést.

Arról is beszélt, hogy holnap délután összeül a kormány, hogy kiértékelje az országos tesztelés eredményeit.

Több településről is több órás várakozásról számoltak be a lapnak, ám sok helyütt csak néhány tíz perc sorban állást lehet tapasztalni. A beszámolók szerint mindenhol nyugodt a hangulat. A rekorder talán egy dunaszerdahelyi olvasójuk, aki 16 órakor már 8 órát sorakozott. Több óra sorban állás után 13 órakor hazament ebédelni, majd visszatért és folytatta a sorban állást.

Több településen autós tesztelési pontokat is felállítottak.

Érsekújvárban számos magyarországi orvos segíti a mintavételt. Klein Otokár polgármester közölte, a segítség paradox módon reggel némi bonyodalmat okozott, mert az egyikük pozitív tesztet produkált. A polgármester hozzátette, a járási székhelyen fegyelmezetten és türelmesen várakoznak az emberek.

Összesen 193 magyarországi egészségügyi dolgozó segíti a hazai orvosok munkáját, közülük 138-an a Komáromi, 44-en a Tőketerebesi, tízen az Érsekújvári, egy személy pedig a Lévai járásban. Nagy részük a Semmelweis Egyetemről ment. „Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy kevesebb, mint 1 napon belül jelentkezett 154 csillogó szemű Semmelweis Polgár a szabadidejüket feláldozva, s készen álltak az azonnali indulásra” – fogalmazott velük kapcsolatban Merkely Béla rektor.