Szükségállapotot vezetnek be Új-Dél-Walesben

Szükségállapotot vezetnek be Új-Dél-Walesben

Kiégett lakóépület maradványai az Új-Dél-Wales szövetségi állambeli Cobargóban 2020. január 1-jén. Ausztrália keleti részében október közepe óta pusztítanak bozót- és erdõtüzek. MTI/EPA-AAP/Sean Davey

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli állapotot hirdetett és kényszer-evakuálást rendelet el az ausztrál kormány Új-Dél-Wales államban az egyre nagyobb területen tomboló tüzek miatt. A CNN hírcsatorna idézte Gladys Berejiklian államfő csütörtöki bejelentését, amely szerint az intézkedések péntek reggel lépnek hatályba, mivel szombaton várhatóan tovább romlanak az időjárási viszonyok.

November és december után a január eleji a harmadik alkalom, hogy a tűzvész által leginkább sújtott államban rendkívüli állapotot hirdetnek ki. A döntés értelmében a veszélyeztetett területeket kiürítik, ha kell, kényszerintézkedésekkel, az oda vezető utakat pedig lezárják. A kiürítési rendelet a Batemans Bay és Victoria állam határa közötti 240 kilométer hosszú tengerparti övezetre érvényes, ahol rengeteg turista tölti a nyarat.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy minden óvintézkedést megteszünk azért, hogy felkészülten érjen bennünket a szörnyűnek ígérkező szombati nap" – fogalmazott az államfő. Az időjárás-előrejelzések szerint Ausztrália dél-keleti csücskében a hétvégén 40 fokos melegre és heves szélre kell számítani, aminek következtében tovább terjedhet a tűz.

A bejelentés hatására csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.