Terrorcselekménynek nyilvánították az orosz iskolai lövöldözést

Terrorcselekménynek nyilvánították az orosz iskolai lövöldözést

Rendőrök és mentősök az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolája előtt, ahol több gyerek életét vesztette egy fegyveres támadásban 2022. szeptember 26-án. Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a támadó hat felnőttet és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásnak emellett 14 gyerek és hét felnőtt sebesültje is van. (MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonosították a hatóságok a támadót, aki hétfőn tüzet nyitott az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolájában. Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt. Fekete trikóján náci jelképek voltak, állítólag elmeorvosi megfigyelés alatt állt.

A támadó hat felnőttet – köztük a biztonsági őrt – és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásban emellett 14 gyerek és hét felnőtt is megsebesült. Kazancevnél két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus pisztoly és tíz darab, egyenként kilenc lőszert tartalmazó tár volt. A tárakra piros betűkkel a „gyűlölet” szót írták fel orosz nyelven.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az elkövető egy neonáci csoport tagja lehetett, és terrorcselekménynek nevezte az incidenst – írja az MTI. Mint elmondta, Vlagyimir Putyin államfő telefonon beszélt a köztársasági vezetővel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel, Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel és Szergej Kravcovval, az oktatási minisztérium vezetőjével, aki Izsevszkbe utazott. A városba repülőgéppel sürgősen orvosokból, pszichológusokból, idegsebészekből és más szakemberekből álló csoport indult. Megígérte, hogy a kormányzat a hozzátartozók szociális problémáival is foglalkozni fog.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szeptember 6-án közölte, hogy a tömeggyilkosság ideológiáját valló Columbine terrormozgalom és a Mániákusok: Gyilkosságkultusz (MKU) radikális ukrajnai csoport 187 orosz állampolgárságú követője ellen nyomozati eljárást indított Oroszország 46 régiójában. 

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára 2020 áprilisában kijelentette, hogy a fiatalok körében „fokozott érdeklődés” mutatkozik a „schoolshooting” (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban az FSZB igazgatója is volt, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amelyben két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett.