Török külügyminiszter: erősebb a reményünk a fegyverszünetre

Török külügyminiszter: erősebb a reményünk a fegyverszünetre

Mevlüt Çavuşoğlu (balra) és Dmitro Kuleba török és ukrán külügyminiszterek Lvivben. (Fotó: Dmitro Kuleba/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter csütörtökön Lvivben találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, miután egy nappal korábban Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Çavuşoğlu kijelentette, hogy „nem veszítettük el a diplomáciába vetett hitünket”.

A tárgyaláson Kuleba a Mariupolból kivezető humanitárius folyosó létesítését szorgalmazta. Egyes jelentések szerint Mariupol jelentős része mostanra elpusztult, és a támadások egyre inkább a polgári célpontok (például a több mint ezer menekült civilnek hajlékot nyújtó színház) ellen irányulnak. A török külügyminiszter támogatja a tűzszünet és a folyosó tervét.

Çavuşoğlu szerint mindkét féllel kapcsolatban állnak. Mindkét fél azt állítja, hogy ők akarják a folyosót, de a másik fél megakadályozza annak létesítését. Törökorszán intenzíven igyekszik közvetítői szerepet játszani Ukrajna és Oroszország között. Ez Törökország nemzetközi presztízsét is növelné, másrészről az ország elemi érdeke, hogy a háború mihamarabb befejeződjön. Törökország búzaimportjának nagy része Ukrajnából és Oroszországból származik, a gázimport harmada pedig orosz eredetű.

Törökországban gazdasági válság dúl, a líra egy év alatt elveszítette értéke felét, magas az infláció, az energiaárak pedig az egekbe törtek. Erdogan elnök tegnap beszélt Zelenszkij ukrán, ma pedig Putyin orosz elnökkel, és újfent felajánlotta nekik, hogy tartsák a béketárgyalásokat Isztambulban. „A háború nem használ senkinek” – mondta Erdogan Putyinnak. 

A török barátság Ukrajnának is fontos, hiszen az országból származnak a Bayraktar TB2 dródok, amelyek egészen hatékonynak bizonyultak az orosz haditechnika (és a katonák) semlegesítésében. Törökország azonban hangsúlyozza, hogy a drónokat egy haditechnikai magáncég gyártja, amelytől Ukrajna megvásárolja őket, azok tehát nem kormányzati segítség keretében érkeznek Törökországból Ukrajnába.

Címkék: ukrajnai háború