Újabb részletek derülhetnek ki a szlovák újságíró-gyilkosságról

Újabb részletek derülhetnek ki a szlovák újságíró-gyilkosságról

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (k) érkezik a szlovák legfelsõbb bíróságra Pozsonyban 2021. június 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részletek derülhetnek ki a három éve történt újságíró-gyilkosságról, miután a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság múlt héten úgy döntött, hogy újra kell tárgyalni Marián Kocner és Alena Zsuzsová, vagyis a kettős gyilkosság megrendelőinek ügyét. Ezzel pedig ismét felszakadhatnak azok a sebek, amelyek valójában sosem gyógyultak be.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és jegyesét még 2018 februárjában lőtték agyon saját házukban Nagymácsédon, ami óriási felháborodást váltott ki északi szomszédunknál. Amint kiderült, hogy Kuciak meggyilkolása előtt éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra, hatalmas tüntetések kezdődtek. Nem hagyta érintetlenül a gyilkosság a szlovák kormányt sem. Először Robert Fico kormányának belügyminisztere, Robert Kalinák mondott le, majd a Most–Híd jelezte, hogy nem kíván többé a koalícióban kormányozni. Fico ekkor előre menekült, és megpróbálta Soros Györgyre fogni a tiltakozáshullámot, de ez már nem mentette meg a miniszterelnöki székét. Végül előre hozott választások nélkül sikerült új kormányfőt találni Peter Pellegrini személyében, így Fico nem tölthette ki a harmadik mandátumát.

A nyomozás eredményeire egészen 2018 szeptemberéig kellett várni, a szlovák rendőrség ekkor tartóztatta le a Kuciak és jegyese meggyilkolásával gyanúsítható embereket. Az ügy öt vádlottja közül először a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt egy vádalku keretében 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, miután a bíróság megállapította, hogy a férfi adta át a pénzt a bérgyilkosoknak. Az emberölést Miroslav Marcek követte el Szabó Tamás segítségével, őket 25- 25 éves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát ugyanakkor elégséges bizonyíték hiánya miatt felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság, amely aztán újra hatalmas felháborodást keltett Szlovákiában.

Most viszont fordult a kocka, a szlovák Legfelsőbb Bíróság ugyanis megállapította, hogy a bíróság tavaly szeptemberben elhamarkodottan mentette fel Kocnert és Zsuzsovát. Az első fokú bíróság nem számolt minden körülménnyel, nem indokolta meg érthetően a döntését, továbbá nem mutatott be minden bizonyítékot. Csak egy példa erre: ugyan Zsuzsová azt állította, hogy a kettős gyilkosságot követő napon nem találkozott Kocnerrel, a kettőjük szöveges kommunikációja ezt egyértelműen bizonyította. A döntő üzenetváltást azonban első fokon egyáltalán nem vették figyelembe.

Mi következhet most, hogy újra előveszik Szlovákiában a felbujtókat? Az ügy ismerői szinte biztosra veszik, hogy újabb részletek derülhetnek majd ki a mindenkit megrázó gyilkosságról, amelyek akár túl is mutathatnak a felbujtók személyén. Az persze már Kuciak halálának napjától nyilvánvaló volt, hogy itt nem pusztán emberölési ügyről van szó, de az elsőfokú bíróság korábbi döntése nagy csapást mért a szlovák társadalom igazságszolgáltatásban való bizalmára. Ezért most sokan abban bíznak, hogy a megismételt eljárásban a bíróság visszaszerzi a megcsappant közbizalmat. Ami viszont már most megelőlegezhető, hogy még számos meglepetést tartogat ez az ügy, ezért cseppet sem tűnik túlzónak Boris Kollár, a szlovák parlament elnökének nyilatkozata, aki szerint a per még egy évig folytatódni fog, és ez traumatizálni fogja a társadalmat.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/26. számában jelent meg június 25-én.