Újabb újságírót vettek őrizetbe Belaruszban, miközben Lukasenka delfineket nézegetett Putyinnal

Újabb újságírót vettek őrizetbe Belaruszban, miközben Lukasenka delfineket nézegetett Putyinnal

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2021. május 28-án. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vették Belaruszban a Hrodna.life nevű hírportál főszerkesztőjét – írja az MTI a Fehérorosz Újságírók Szövetségének közlése alapján.

Aljakszej Sotát a háza előtt vették őrizetbe, a Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették. Sota korábban a tut.by belarusz portál újságírója volt, ennek a lapnak több munkatársát is őrizetbe vették.

Márciusban a hrodnai bíróság már tárgyalta a Hrodna.life főszerkesztőjének ügyét, Sotát ugyanis szélsőséges anyagok terjesztésében találták bűnösnek, és pénzbírságot szabtak ki rá. Sota mellett a társadalmi rend megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolnak egy Jegor Dudnyikov nevű oroszt is, aki ellen azért emeltek vádat, mert az ellenzék számára forgatott reklámfilmekben a szerepelt.

Mint megírtuk, múlt vasárnap világszerte nagy botrányt kavart Raman Prataszevics belarusz újságíró gépeltérítéses letartóztatása. A fehérorosz hatóságok ugyanis pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek, csakúgy mint orosz barátnőjét. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött, és az Európai Unió több tagállama is kitiltotta a belarusz repülőgépeket a légtereikből.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kezdetben azt állította, hogy a pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták, de Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről, és ilyen információt nem osztottak meg belarusz hatóságokkal.

Mindezek után példa nélküli, államilag elkövetett terrorcselekménynek, emberrablásnak, gépeltérítésnek bélyegezték a nyugati országok vezetői a belarusz diktátor tettét, aki fáradalmait Oroszországban, Vlagyimir Putyin társaságában pihente ki.

A Szocsiban tartott sajtótájékoztatón Lukasenka arról beszélt, hogy „kívülről vezérelt kísérlet történik arra, hogy ismét az elmúlt év augusztusának szintjére destabilizálódjon a helyzet Fehéroroszországban”. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig „érzelemkitörésnek” nevezte a Ryanair-botránnyal kapcsolatos reagálásokat. Azt is hozzátette, hogy , hogy a mostani találkozót még a Ryanair utasszállítójának vasárnapi minszki leszállítása előtt eltervezték és, mint mondta, a feleknek ezen kívül is van mit megtárgyalniuk.

A TASSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a szép időt kihasználva döntöttek úgy a felek, hogy a találkozó informális részét a Kreml jachtján tartják meg, ahol a Bloomberg videójának tanúsága szerint Lukasenka egy hajókirándulás során megtekintette a Fekete-tenger delfinállományát.

Oroszország egyben 500 millió dollár értékben nyújt segítséget a belarusz gazdaságnak, miután az egykori szovjet tagköztársaság újabb, súlyos nyugati szankciókra számíthat.

Lukanseka ellen tavaly augusztusban indult meg a tömeges tüntetés és ellenállás, miután választási csalást gyanítanak újraválasztása mögött az emberek és az ellenzéki politikusok.