Újfajta kór terjedésével vádolják a kínaiak a kazahokat, akik tiltakoznak

Újfajta kór terjedésével vádolják a kínaiak a kazahokat, akik tiltakoznak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ismeretlen, tüdőgyulladást okozó kór terjedésére gyanakszik a kínai nagykövetség Kazahsztánban – derült ki a South China Morning Post cikkéből. A kínaiak szerint ez jóval több halálesetet okoz, mint a koronavírus, de még nem sikerült azonosítani, mi is terjed valójában. Mindenesetre óvatosságra intették a Kazahasztánban tartozó kínai állampolgárokat.

A kazah kormányzat és média viszont ismeretlen eredetet nem említ, csak sima tüdőgyulladást, amiben megugrást tapasztalt június óta. Az SCMP szerint nem egyértelmű, mi alapján nevezte a kínai nagykövetség azt ismeretlennek, és honnan származnak a vírusról való ismeretei.

A hivatal honlapja szerint mindenesetre Atyrau és Aktobe tartományokban, továbbá Shymkent városában tapasztalható a megbetegedések növekvő száma az előző hónap közepétől. Utóbbi és Atyrau központja ugyanakkor 1500 km-re vannak egymástól, míg Atyrau-é és Aktobe-é egymástól 330 kilométerre. A kínai nagykövetség szerint eddig ötszáz tüdőgyulladásos eset volt a három térségben, több mint harmincan pedig kritikus állapotban vannak.

Afganisztánban idén eddig 1772-en haltak meg tüdőgyulladásban, közülük 628-an júniusban. Az áldozatok között vannak kínaiak is.

A kazah egészségügyi miniszter ugyanakkor visszautasította, hogy egy ismeretlen, a Covid-19-nél is súlyosabb tüdőgyulladás terjedne az országban. A hivatal a Facebook-oldalán azt közölte: a kínaiak állítása valótlanságon alapult. A kazahok szerint a betegségeket különféle kórokozók, vírusok és baktériumok egyaránt okozták. Azt nem közölték, ezek között mennyi olyan van, amit esetleg a koronavírus okozhatott.

A koronavírus-járvány miatt Kazahsztán március 16-án jelentett be veszélyhelyzetet, a kijárási tilalmat pedig május 11-én oldották fel. Különböző korlátozások, karanténintézkedések viszont azóta is életben vannak. A kazahsztáni kínai nagykövetség kedden azt közölte, a koronavírusos esetek száma az országban elérte a 49 683 főt, a halottak száma pedig a 264-et.