Állami pénzesővel hozná lendületbe Németországot a gazdasági miniszter

Állami pénzesővel hozná lendületbe Németországot a gazdasági miniszter

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter berlini sajtóértekezletén 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kiszivárgott stratégiai irat szerint több milliárd euró felhasználásával hozná újra lendületbe Robert Habeck (Zöldek) Németország gazdaságát – írja a Spiegel című hetilap online kiadása. A gazdasági miniszter szerint az országnak új erőre kell kapnia: cél azonban az ipar sokféleségének megőrzése, a globális nagyvállalatoktól a kisvállalkozásokig, a gépgyártástól az űriparig. A lap szerint viszont az irat a három pártból álló jelzőlámpa-koalícióban újabb vitákat generálhat. A kancellárt is adó SPD-ből, a Zöldekből és a liberális FDP-ből álló koalíció ugyanis még nem fogadta azt el, a véleménykülönbségek markánsak.

Robert Habeck a gazdasági újrapozicionálás érdekében a következő négy évben 50 milliárd eurót öntene a német gazdaságba és iparba. A támogatásból átlag felett részesülnének a kis- és középvállalkozások – áll a 60 oldalas iratban, amelyet a Handelsblatt és a Süddeutsche Zeitung mutatott be. Eszerint az ipar jelenleg komoly kihívások előtt áll. – Németország azonban hagyományosan erős ipari ország. Azt szeretném, ha ez így is maradna. A németországi jólét szorosan összefügg az ipari termeléssel, ezt azonban a jelenlegi magas energiaárak lassítják – fogalmazott a tárcavezető az anyagban. Fontosnak tartja az energiaigényes iparágak megőrzését. Az általa vezetett gazdasági minisztérium ezért már kezdeményezte többek között a megújuló energiaforrásokra történő átállást, a szakemberhiányt pedig a bevándorlás megkönnyítésével enyhítenék.

Szerinte a kormányzati ciklusból maradt két évet arra kell használni, hogy a már elindított intézkedéseket véghez vigyék, gyors és fenntartható megállapodásokat kössenek például a villamosenergia-árat illetően. Ennek érdekében állami támogatást adna az ipari szereplőknek a megnövekedett áramköltségek csökkentése érdekében. Habeck ezirányú elképzelése ugyanakkor nem új, már tavasszal nyilvánosságra kerültek.

Ezt viszont Olaf Scholz kancellár (SPD) és Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) is elutasítja. A gazdasági miniszter tervei viszont felerősítheti az időről időre láthatóvá váló ellentéteket a koalíción belül. Ráadásul a bevándorlás is forró téma ezidőtájt Németországban, különösen a bajorországi és hesseni tartományi választások után, és a jövő évi, keleti tartományokban tartandó választások előtt.

A gazdasági tárcavezető más konkrét terveket is körvonalazott. Úgy véli, a következő években jelentősen növelni kell a beruházásokat, és a villamosenergiahálózatok és a vízi infrastruktúra bővítését is szívesen látná. Németország közlekedési infrastruktúrájának felújításához hozzálátna, beleértve a vasutak, hidakat és utakat is. Erről egyébként már korábban is szivárogtak hírek, ahogy arról is: ehhez gyorsabb tervezési és jóváhagyási eljárásokat lát szükségesnek. Az anyag figyelemre méltó pontja továbbá, hogy a munkára kész idősödő dolgozók kezét az állam nem engedné el, anyagilag is motiválnák őket a nyugdíj utáni munkavállalásban – derül ki a Spiegel cikkéből.