Véget ért az első tárgyalási kör az ukránok és az oroszok között

Véget ért az első tárgyalási kör az ukránok és az oroszok között

Az első tárgyalás az ukrán és az orosz küldöttség között (Fotó: Belarus MFA/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért az orosz–ukrán tárgyalás – erről a Guardian is írt az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozva. A Ria hírügynökségnek pedig egy ukrán tisztviselő azt mondta, hogy mindkét fél hazatér országa fővárosába további egyeztetés céljából, mielőtt ismét tárgyalnának.

A második tárgyalási fordulóra a várakozások szerint az elkövetkező napokban kerülhet sor. Az első tárgyalás előtt nem sok reményt fűztek ukrán oldalon az azonnali eredményességhez. Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy területi engedményeket tegyenek az oroszoknak, és azonnali tűzszünetet követelt.

Az orosz fél elutasította már előre, hogy feladnák a pozícióikat, de valamelyest békülékeny hangot megütve kifejezték szándékukat, hogy olyan megegyezésre törekednek, ami mindkét fél érdekeinek megfelel.

Az MTI jelentette, hogy az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el –jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Fehéroroszországban folytatott hétfői kétoldalú tárgyalások után.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Közölte, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható.

Ukrán közlés szerint a fő téma a tárgyalásokon a tűzszünet volt.

Címkék: ukrajnai háború