Vlagyimir Putyin: A világ a II. világháború óta a legveszélyesebb évtizeddel néz szembe

Vlagyimir Putyin: A világ a II. világháború óta a legveszélyesebb évtizeddel néz szembe

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az évente rendezett Valdaj nemzetközi vitaklub tanácskozásán Szocsiban 2019. október 3-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. Leszögezte, hogy soha senki nem diktálhat Oroszországnak abban, hogy milyen társadalmat építsen. Az MTI beszámolója szerint az orosz elnök egyúttal nehezményezte, hogy a Nyugat – meglátása szerint – megpróbálja feltartóztatni a többi civilizáció fejlődését, a saját világnézetét pedig univerzálisnak tartja, amelyet az egész világ feltételek nélkül köteles elfogadni.

A Guardian tudósítása alapján Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy a Nyugat elutasította Oroszországnak azokat a kísérleteit, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val való jó kapcsolatokat építsen ki. Ehelyett arra törekedett, hogy Oroszországot sebezhetővé tegye. Szavai szerint Moszkva „barátkozni” akart, de azt nem fogadta el, hogy őket eközben lenyomják.

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy folyamatosan az Ukrajnában elesett orosz katonákra gondol, de Moszkvának nem volt más választása, mint hogy elindítsa a „különleges katonai műveletnek” nevezett akciót. A konfliktus költségei – többek között az orosz gazdaság számára – elkerülhetetlenek, de Oroszország megerősíti szuverenitását. Megfogalmazása szerint a világ a második világháború vége óta a legveszélyesebb évtizeddel néz szembe.

Kijelentette eközben, hogy Oroszország soha nem beszélt nukleáris fegyverek bevetéséről. Egyúttal azt állította, hogy Kijev rendelkezik a technológiával egy „piszkos bomba” létrehozásához és potenciális felrobbantásához Ukrajnában.

Káncz Csaba geopolitikai szakértő a Facebook oldalán foglalta össze a beszéd főbb pontjait, ezekből az egyik Magyarországot is érinti. Írása szerint ugyanis az orosz elnök arról is beszélt, hogy a nyugati rend napról napra megsokszorozza a káoszt, és egyre intoleránsabbá válik, még magukkal a nyugati országokkal szemben is. A nyugatiak szabotázsként értékelték a magyar törvényhozási képviselőknek a keresztény értékek megszilárdítására tett javaslatait.