Zelenszkij nagy fölénnyel nyert, Porosenko fordításra készül

Zelenszkij nagy fölénnyel nyert, Porosenko fordításra készül

Volodimir Zelenszkij az ukrán elnökválasztás első fordulója után 2019. március 31-én (Fotó: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján – közölte hétfőn az UNIAN hírügynökséget idézve az MTI.

A központi választási bizottság részeredményei szerint Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A választási bizottság részeredményeiből ítélve – ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend – a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét. Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azonban azt állította, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg – mondta Szoboljev.

Ukrán elnök lesz-e a népszerű komédiás? | Magyar Hang

Meggyőző fölénnyel vezeti a népszerűségi listákat Volodimir Zelenszkij. Győzelmi esélyeit illetően azonban az elemzők óvatosságra intenek.

Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, és úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő elnök a továbbjutó, ráadásul több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek. Az UNIAN hírügynökség idézte a választási stábjuk szóvivőjét, Oleh Medvegyevet, aki azt mondta, hogy az államfőnek nagyobb tartaléka lesz a második fordulóban, mint Zelenszkijnek. Kifejtette, hogy az első forduló szavazóit két kategóriába lehet sorolni: azokra, akik „poénből” szavaztak, és azokra, akik nem, és az előbbiek tábora már kimerült.

„Most azokért folytatódik majd a harc, akik nem poénből szavaztak, és úgy gondolom, hogy ebben a küzdelemben éppen Porosenkónak van több esélye, mint Zelenszkijnek” – mondta a szóvivője. Medvegyev szerint az első fordulóban az elégedetlen szavazók választás előtt álltak: vagy a humorista Zelenszkijre adják a voksukat vagy a többi jelölt valamelyikére. Szerinte számukra van „egy határ, egy kritérium, vannak valamilyen indikátorok”, amelyek alapján arra jutottak, hogy komolytalan Zelenszkijre szavazni.

Az urnazárás után nyilvánosságra hozott exit poll-felmérések is azt mutatták, mint a hivatalos részeredmény. Ezek szerint a választók mintegy 30 százaléka támogatta Zelenszkijt, a második helyen Porosenko végzett a szavazatok körülbelül 18 százalékával. A harmadik Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje lett 14 százalékkal. A Központi Választási Bizottság (CVK) még nem végleges adatai szerint a részvételi arány a választáson 63,45 százalékos volt.

Orosz befolyás helyett erős Ukrajnát! | Magyar Hang

Magyarországnak nem csak az kell legyen a célja, hogy biztosítsa az ott élő magyar kisebbségek jogait, hanem ennél is fontosabb feladata, hogy hazánkkal közös szövetségi rendszerben tudja.

Az exit pollok után nyilvánosságra hozatala után Petro Porosenko a fiatal választókhoz intézett üzenetet mondván, hogy „meghallotta őket”, és most azt kéri, hallják meg őt is. „Készen állok mély és lényegre törő párbeszédre azokkal, akiket nem tudtam meggyőzni az első fordulóban” – hangoztatta kampánystábjával a háta mögött elmondott beszédében. „Most a harminc évesnél fiatalabbakhoz szeretnék fordulni. Maguk látják a változásokat az országban, de szeretnék, ha ezek mélyebbek és gyorsabbak lennének. Teljesen osztom ezt a vágyukat, és értem elégedetlenségük okát. Ahhoz, hogy a változások minőségiek legyenek, egyesülnünk kell, és hogy ezt elérjük, nem vesztegethetjük az időt” – idézte az Ukrajinszka Pravda az államfőt, aki a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján második lett a humorista Volodimir Zelenszkij mögött. 

Az elnök szerint minden, amit az elmúlt öt évben tett a vezetés, végső soron a fiatalokért, Ukrajna jövőjéért tette. Figyelmeztetett viszont, hogy minden elveszíthető, amit elértek az öt év alatt, "elég ehhez hibázni a második fordulóban".

Zelenszkij kampánystábjánál ünnepi hangulat uralkodott. A „showman” köszönetet mondott mindenkinek, aki „nem poénból” szavazott, utalva ellenfelei vádjára, miszerint sokan csak viccből szavaznak rá. „Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez” – mondta.