Zelenszkij: Oroszországnak előbb-utóbb beszélnie kell velünk

Zelenszkij: Oroszországnak előbb-utóbb beszélnie kell velünk

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reggel fél hétkor (magyar idő szerint) újabb videóüzenetet intézett – oroszul és ukránul – a nemzethez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ebben továbbra is tűzszünetre szólította fel Oroszországot. „Oroszországnak előbb-utóbb beszélnie kell velünk arról, hogyan vessen véget az ellenségeskedésnek és állítsa le ezt az inváziót” – mondta. „Minél hamarabb kezdődik a tárgyalás, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei" – tette hozzá. Azt is mondta, hogy amíg a támadások leállnak, addig is „megvédjük az országunkat” – a BBC tudósítása szerint. Megerősítette, hogy kijevi idő szerint hajnali 4-kor újabb rakétatámadások indultak a város ellen. Hozzátette, hogy az orosz légicsapások katonai és civil területeket is célba vettek. „Azt mondják, hogy a polgári létesítményeket nem tekintik célpontnak, de ez egy hazugság. Valójában nem válogatnak és a tegnapihoz hasonlóan az ukrán haderő és a polgári lakosság is orosz támadás alatt áll” – fogalmazott.

Újra azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy segítsék Ukrajnát és állítsák meg Oroszország brutális támadását. „Ma reggel egyedül védjük meg az országunkat. Mint tegnap is, a világ legerősebb erői messziről figyelnek” – fogalmazott. „Meggyőzték Oroszországot a tegnapi szankciók? Halljuk az egünkön és látjuk a földünkön, hogy ez nem volt elég" – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a támadás célja a társadalomra nehezedő nyomás fokozása. Hangsúlyozta, hogy ez a nyomás nem csak a kormányt, hanem minden ukránt érint. Szerinte ezt a mai napon jobban érezni mint tegnap.

Korábbi, még éjjel elmondott videóüzenetében azt mondta, információik szerint ellenséges szabotázscsapatok már behatoltak Kijevbe, azzal a céllal, hogy végezzenek vele és családjával. „Információink szerint az ellenség engem jelölt meg az 1. számú célpontnak, a családomat a 2. számú célpontnak. Ukrajnát politikailag akarják elpusztítani az államfő megsemmisítésével. A kormányzati negyedben maradok másokkal együtt” – fogalmazott.

„Egyedül maradtunk országunk védelmében. Ki hajlandó harcolni a mi oldalunkon? Nem látok ilyeneket. Ki hajlandó Ukrajna NATO-felvételét szavatolni? Mindannyian félnek – olvasható az UNIAN ukrán hírügynökség által is közzétett beszéd szövegében. Mindemellett az ukrán elnök köszönetét fejezte ki azon országoknak, amelyek nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is segítik Ukrajnát.

Zelenszkij szerint az elmúlt 24 órában 137 ukrán katona, illetve civil vesztette életét 316-an pedig megsebesültek. Általános mozgósítást is elrendelt.

Ezzel kapcsolatban CNN hírműsorának nyilatkozott Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője. Mint fogalmazott, Zelenszkij „sok szempontból képviseli sőt, megszemélyesíti Ukrajna demokratikus törekvéseit és ambícióit, az ukrán népet”. Meglátása szerint az ukrán elnök továbbra is az orosz agresszió elsődleges célpontja. 

 Percről percre közvetítésünket itt olvashatja.