Zemmour egységre szólította fel a francia jobboldalt

Zemmour egységre szólította fel a francia jobboldalt

Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje köszönti támogatóit a Párizstól északra fekvő Villepinte-ben tartott gyűlésen 2021. december 5-én (Fotó: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes jobboldal egységére szólított fel vasárnap este Éric Zemmour, számolt be róla a baloldali Le Monde. A publicistából lett politikus szerint abszolút egységre van most szükség a munkások és a patrióta burzsoázia, nagyszülők és unokák, a perifériára szorult Franciaország és a metropoliszok lakói között, hogy a republikánus oldalt meg lehessen menteni. Mindez ahhoz szükséges, fogalmazott, hogy „egy francia Franciaországban élhessenek”.

Zemmour az elnökválasztás első fordulójában 7,07 százalékot kapott, a másodikban pedig a Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen mögött sorakozott fel. A politikus azt mondta, tudja, hogy pártja erős a maga 122 ezer támogatójával, de önmagában az eltűnés veszélye fenyegeti.

A jobboldali Zemmour csalódottságát fejezte ki az eredmény miatt, szerinte „Franciaország szerelmesei” vesztettek, Macront pedig könnyedén újraválasztották. Egyben kifejezte afeletti aggodalmát, hogy a következő választáson már az általa iszlamo-baloldalnak nevezett csoporttal fognak összefogni a liberálisok, továbbá a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon is tovább erősödhet. „Vesztésre lennénk ítélve? A nemzeti oldal nem tud egyedül összefogni?” – tette fel kérdéseit Zemmour, aki szerint a másik oldalon ez látható, így nekik is egy tömbben kell felsorakozniuk.

A vitát ugyanakkor hamar rövidre zárták, a Nemzeti tömörülést vezető Jordan Bardella a TF1 csatornán kijelentette: nem fognak koalícióra lépni Zemmour pártjával, a Reconquête!-tel. A korábbi publicista nem is könnyítette meg valójában ezt az összefogást, vasárnap este is arról beszélt: ez a nyolcadik alkalom, hogy a Le Pen névhez a vereség társul.