Lengyelországban találkozhat Joe Biden és Novák Katalin

Lengyelországban találkozhat Joe Biden és Novák Katalin

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök február 20-án háromnapos látogatásra Lengyelországba utazik az ukrajnai orosz hadművelet kezdetének egy éves évfordulója előtt – közölte még pénteken a Fehér Ház szóvivője. Karine Jean-Pierre szerint Biden Andrzej Duda lengyel elnök mellett más európai NATO-tagországok képviselőivel is találkozni fog. Hozzátette, hogy az amerikai elnök a tavaly február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet közelgő évfordulójára tekintettel beszédet is tart. Ebben egyebek között Washington és szövetségesei Ukrajnának juttatott támogatásáról is szó lesz.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy Biden esetleg a lengyelországi látogatást követően Ukrajnába is ellátogatna. A Fehér Ház az erre vonatkozó megkeresésre mindössze annyit közölt, hogy egyelőre nem nincs bejelentenivalójuk további látogatásokról.

Ezzel párhuzamosan közben Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője péntek esti varsói sajtóértekezletén közölte: Joe Biden látogatása során, február 22-én az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9), a NATO keleti határvidékén található tagállamok csúcstalálkozóját is megtartják Varsóban. A csoportnak Magyarország is tagja, így vélhetően Novák Katalin köztársasági elnök is ott lesz a találkozón.

A Leopard harckocsik ügyéről, Varsó növekvő súlyáról és a lengyel-magyar viszonyról szól külpolitikai háttérműsorunk, a Reptér e heti adása, amelyben Mitrovits Miklóssal, az NKE Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársával beszélgettünk .