A londoni karantén előnye: végre újrafesthetik a Beatlesnek köszönhetően világhírűvé vált zebrát

A londoni karantén előnye: végre újrafesthetik a Beatlesnek köszönhetően világhírűvé vált zebrát

Abbey Road (forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A londoni önkormányzatnak hosszú idő után lehetősége nyílt egy régóta húzódó felújításra. A Boris Johnson brit miniszterelnök által március 23-án bejelentett, és egy nappal később életbe lépett kijárási korlátozás miatt a brit főváros, ha nem is azonnal, de szépen lassan kiürült. Elfogytak a gyalogosok az Abbey Road környékén is, így a városüzemeltetés végre nekifoghatott a világhírű gyalogátkelőhely felújításának – írja az NME.

Az Abbey Road, és a szóban forgó zebra csupán egy lenne a rengeteg brit átkelőhely között, ha a Beatles nem erről az utcáról nevezte volna el 1969-ben megjelent albumát, amelynek borítóján a zenekar négy tagja éppen átkel az útesten. A tavaly 50 éves lemez minden idők egyik legsikeresebb, és legjobbnak tartott könnyűzenei kiadványa, olyan dalokkal, mint a Come Together, a Something, a Here Comes the Sun, a Golden Slumbers, a Carry That Weight és a The End.

A legendás borítókép, amelynek ötlete Paul McCartney-tól származott, tíz perc alatt készült el, Iain MacMillan fotós egy kislétrán állva fényképezte a zebrán átkelő zenekart, miközben egy rendőr a háta mögött tartotta a forgalmat. Az album sikere nyomán az átkelő zarándokhellyé változott, rajongók tömegei keresik fel az Abbey Roadot, és a borítókép számtalan formában köszönt vissza az elmúlt évtizedekben más alkotásokban.

Liverpool | Magyar Hang

Olyan szeszélyes és kiszámíthatatlan az időjárás, mintha nem is a közmondásosan kimért és megbízható angolok földjén járnánk. Az egyik pillanatban ragyogóan süt a nap, a következőben viszont beborul az ég, feltámad a szél - mit föltámad, percek alatt orkánszerűvé erősödik, és valósággal okádja az arcunkba a Mersey folyó és az Ír-tenger szúrós cseppek formájában összekeveredett, egyszerre sós és édes vizét.

Az útszakasz, és a gyalogátkelőhely 2010 óta nemzeti kincsnek számít Nagy-Britanniában. – Ez nem egy kastély vagy katedrális, de a Beatlesnek köszönhetően ugyanolyan fontos része a kulturális örökségünknek – fogalmazott tíz éve John Penrose turisztikai és örökségvédelmi miniszter.