„Csak légy erős most, és ne félj” – Klezmert énekel Pajor Tamás, Oláh Gergő és Malek Andrea

„Csak légy erős most, és ne félj” – Klezmert énekel Pajor Tamás, Oláh Gergő és Malek Andrea

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösségi klipet adott ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A klezmerben, amit a Sabbathsong Klezmer Banddel együtt készítettek el, a hászid rebbe, a breszlovi Náhmán rabbi életfilozófiáját és a judaizmus, sőt talán minden vallási érzés lényegét hirdetik.

Ennek lényege, hogy „külső bizonyosság nincs, csak a hit belső bizonyossága segít, önmagunkban kell fellelnünk Őt, meghallanunk a szólítását”. Hiszen – írja a dalhoz a Mazsihisz – „a világ, amelyben élünk, borzasztó bizonytalan, hogy kiszolgáltatottak vagyunk számtalan külső erőnek. Nagyszüleink még jól tudták ezt, mi kezdtük elfelejteni, mostanáig”.

A klezmert kísérő közleményük úgy zárul, hogy „az ének, a közösség, a közös éneklés összekapcsol egymással és vele, mindazzal, ami túl van rajtunk, amiért érdemes élni. Ne féljetek, maradjunk együtt, úgy, ahogy lehet, mert mindig lehet”.

A dalban Bíró Eszter, Gerendás Péter, Klein Judit, Malek Andrea, Masa Anita, Masa Tamás, Nógrádi Gergely, Oláh Gergő, Pajor Tamás, Teszter Nelli énekli együtt, nekünk és velünk. Közreműködik: Andrasics Szabolcs, Bódi Mónika, Csányi Sándor, Kovács Laci, Langer Zoltán, Szabó Bálint, Szentkirályi György és a Sabbathsong Klezmer Band működik közre.