Bagdy Emőke kikéri magának a szakmaiatlanság vádját

Bagdy Emőke kikéri magának a szakmaiatlanság vádját

Bagdy Emőke (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Kikéri magának Bagdy Emőke, hogy tudománytalanságot és gyűlöletkeltési szándékot emlegettek a Meseország mindenkié kötetről alkotott véleménye kapcsán. A pszichológus a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak nyilatkozta múlt héten, hogy szerinte veszélyt jelentenek a kicsikre az ilyen tartalmak. – Minden kornak megvan a saját nevelési feladata, de ennek nem az, hogy a megkülönböztetési érzékenységre neveljük a gyereket, mert ebben a korban a saját nemi identitás rögzítése a feladat, hogy a gyerekből egy harmonikus és kiegyensúlyozott felnőtt váljon, aki képes lesz majd elfogadni más ember devianciáit – fejtegette a klinikai szakpszichológus. Bagdy problémásnak találta, hogy ha meleg hercegről hall egy gyerek, szerinte evidenciaként fogja kezelni, hogy a fiúk egymásba szerethetnek.

Nyilatkozata miatt szombaton állásfoglalást tettek közzé pszichológusok, azt már közel 1200-an aláírták. – Elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása. A pszichológia kutatási eredményeire támaszkodva feltételezhetjük, hogy mind a könyvben megjelenő csoport tagjaira, mind a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekre gyakorolt hatásán keresztül, a könyv megjelenése hozzásegíthet egy elfogadóbb, békésebb és egyenlőbb társadalomhoz, hogy egyszer ne csak meseország lehessen mindenkié – olvasható a szövegben.

Bagdy a szakmaiatlanság vádját hétfőn ismét a Magyar Nemzet néven megjelenő újságban kérte ki magának. A klinikai szakpszichológus ezúttal véleménycikket írt, azt állítva, hogy saját hozzászólása a tudományos tények jegyében történt, és nem a közízlés dönti el ezek igazságát. Egyébként hozzátette, a szóban forgó mesét nem olvasta.

„Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért? (…) Szót kérek a heteroszexuális többség nevében, és a legnagyobb tisztelettel kérem, legyenek velünk toleránsak azok is, akik tőlünk toleranciát kérnek azáltal, hogy saját mivoltukban átlagosként szeretnének boldogok lenni. Kérem azokat, akik a Magyar Pszichológiai Társaság keretében alakított szekciójukra hivatkozva, téves értelmezésükkel rám nézve alaptalan vádakat hangoztatva aláírásokat gyűjtöttek, hagyjanak fel azzal az indulatgerjesztéssel, amelyet sikeresen elértek. Ezt az indulatot nem én gerjesztettem, hanem a saját haragjuk” – írta Bagdy hétfői, szerinte szakmai hozzászólásában.

Múlt héten írtunk róla, hogy a Labrisz által kiadott kötetet Bagdyval szemben Boldizsár Ildikó elolvasta, és kifejtette róla a véleményét. Szerinte a Meseország mindenkié kötet szövegei olyanok, mint más műmesék, az itt-ott megjelenő didaxis pedig nem zavaró.