Itt folytatják az SZFE felmondott oktatói

Itt folytatják az SZFE felmondott oktatói

Élőlánc az SZFE-ért 2020. szeptember 6-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A frissen alakult Freeszfe Egyesület a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal – közölte az egyesület hétfőn.

Mint írták, az oktatók által korábban létrehozott – az új épület bérleti jogát pályázati úton elnyerő – Várkonyi Zoltán Alapítvány elsődleges feladata, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével. Az elmúlt hónapokban, az intézmény felülről való átalakítása által kiváltott elégedetlenség következtében, a támogatók is érzékelték ennek a tevékenységnek a jelentőségét – empátiával és számottevő összegekkel segítették az alapítvány működését. Ez is lehetővé tette, hogy az egyetem polgárai hosszabb távban gondolkodjanak – azaz megalapítsák a Freeszfe Egyesületet, mely az intézményi működést koordinálja. A korábban meghirdetett és gyakorolt tanköztársaság eszméje nyugalmasabb időben is irányadó az új szervezeti struktúra felépítésében.

A többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnének élni, hanem annak közösségivé tételével is.