„Az oktatás és az alkotás szabadsága feláldozhatatlan, kivégezhetetlen, elmoshatatlan”

„Az oktatás és az alkotás szabadsága feláldozhatatlan, kivégezhetetlen, elmoshatatlan”

Free SZFE feliratú tábla a Színház- és Filmművészeti Egyetemért rendezett Kossuth téri tüntetésen 2020. július 3-án (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzatának elnöke korábban az RTL Klub híradójának beszélt arról, hogy egészen addig terveznek tiltakozni az egyetem hallgatói, amíg a kormány nem veszi figyelembe korábbi kéréseiket az egyetem szervezeti átalakításával kapcsolatban. Lapunk is megkereste Csernai Mihályt, aki elárulta, jelen pillanatban még mindig zajlanak azok a hallgatói fórumok, egyeztetések, amelyek tiltakozásuk következő állomásait hivatottak megtervezni.

– Munkacsoportokra bomlottunk, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban tudjuk reakcióinkat kidolgozni. Jogi eszköz jelenleg nincs a kezünkben, a nyomásgyakorlás mint eszköz viszont talán hatásos lehet: hogy ennek milyen konkrét lépései vannak, arról addig nem szeretnék nyilatkozni, amíg nem találtuk ki és nem egyeztettük egymással, hallgatótársainkkal. Erre az elmúlt időszakban hallgatói fórumokat hívtunk össze, amit a jövőben is tervezünk, szeretnénk egységes álláspontot, kollektív ellenállást képviselni – fogalmazott Csernai.

Az elnök szerint a végsőkig küzdeniük kell a magunk álláspontjáért. Mint elmondta, már a legelső tiltakozás előtt is ezt gondolták, vannak olyan minimumok, garanciák, amelyekből nem kívánnak engedni semmilyen esetre sem. – Szeretnénk megtalálni azt az eszközt, a tiltakozásnak azon formáját, aminek eredményeképpen eljuthatunk az érdemi párbeszédig. Számunkra egészen elképesztő azt az arrogáns kommunikációt látni az asztal másik végén ülőktől, hogy „érdemi párbeszédnek” vagy „egyeztetésnek” minősítik az egyoldalú tájékoztatást. Számunkra a modellváltás ezen formája, a kommunikáció módja, a tempó sürgetése elfogadhatatlan; ráadásul öt pontunkat sem vették figyelembe eddig, semmilyen formában. Arról, hogy a kurátorok személyét milyen kritériumok alapján választották ki, milyen szempontrendszer szerint, szintén nincs tudomásunk. Az egyetem küldött javaslatokat, ezeket válaszra sem méltatta a minisztérium, és a kuratórium tagjai között egy sincs közülük, annak ellenére, hogy erre korábban szóbeli ígéretet tettek – részletezte a problémát Csernai.

A hallgatói önkormányzati elnök szerint jelen helyzetben azt látják, hogy – bár ismerték a követeléseiket – nem vették őket komolyan, aggályaikat lesöpörték az asztalról, konkrét kérdéseikre ugyanazokkal a bejáratott panelekkel válaszoltak. – Eljött az az idő, amikor a tét az, hogy komolyan vesznek-e minket, és hogy bebizonyítják, valóban az egyetem érdekében történik meg a változtatás (hisz ez az, amit folyamatosan kommunikálnak), vagy valójában egy agresszív térfoglalás történik, melynek végén a szabad oktatás és alkotás ellehetetlenítése a fő cél. Az eddigi kommunikáció alapján félő, hogy az utóbbi. Mi viszont az oktatás és az alkotás szabadságát feláldozhatatlan, kivégezhetetlen, elmoshatatlan dolognak tartjuk, valaminek, amire érdemes felhívni a figyelmet, és ami számunkra kulcsfontosságú ahhoz, hogy ezen az egyetemen tanuljunk – fogalmazott Csernai Mihály.

Június végén, július elején többször is tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, legutóbb július harmadikán a Parlament épülete előtt, amikor a ház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely értelmében az intézmény alapítványi tulajdonba került.