Az SZFE szerint még nem kérték fel az osztályvezetőket

Az SZFE szerint még nem kérték fel az osztályvezetőket

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangvételű közleményben reagált a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése arra, hogy 22 felkért művész és szakember nem kíván osztályt vezetni az intézményben a következő félévben. A fenntartóváltáson átesett SZFE ma délben azt közölte az MTI-vel, hogy a 2021/2022-es tanévre még nem kérték fel az osztályvezető tanárokat, így mindazon – szavaik szerint – „önjelöltek”, akik azt nyilatkozzák, hogy ”visszaadják”, „nem vállalják” az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre.

Azt írták, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanárait az SZFE vezetése kéri fel, ez eddig is így volt, ezután is így lesz” – olvasható az egyetem közleményében. Mint írták, a 2021/2022-es tanévben neves, megbecsült szakemberek fognak osztályokat indítani az egyetemen. „Sajnáljuk, hogy a szakma egy része – köztük az intézmény jelenlegi és egyes volt oktatói – mindent elkövetnek az egyetem lejáratására, jó hírnevének csorbítására” – írták.

Mint arról reggel beszámoltunk, a 22 felkérést visszamondó színművész, rendező, díszlettervező, forgatókönyvíró, televíziós és más szakember közleménye alapján, az SZFE Színházművészeti Intézetétől, Film- és Médiaintézetétől, illetve az Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári karától novemberben kaptak felkérést az induló képzések egy részének szakmai vezetésére. Az írásban emlékeztettek arra, hogy korábban kikötötték, hogy az osztályindítást kizárólag akkor vállalják, ha 2020. december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az Egyetem oktatói karát képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról. Ám ebben a határidő lejártáig előrelépés nem történt – írták.